Νέα άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023, με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να χτυπούν ολομέτωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ads

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τη Eurostat, τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,7%, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης «έφτασε» στο 2,9%. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 2,6%.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,9%, τον Οκτώβριο στο 3,8% και τον Σεπτέμβριο στο 2,4%. Στην ευρωζώνη, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο.

Eurostat

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) και η ενέργεια (-6,7%, σε σύγκριση με -11,5% τον Νοέμβριο).

Ads