Την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στο ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 20 – 64 ετών κατέγραψε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, με μόλις το 66% της εν λόγω ηλικιακής ομάδας να εργάζεται.

Ads

Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Ιταλία στην οποία εργάζεται το 65%, ενώ ψηλότερα και από τις δύο βρίσκονται οικονομίες όπως της Ρουμανίας, όπου το 69% των ανθρώπων 20 – 64 ετών έχει δουλειά.

Σημειώνεται, ότι η αρνητική επίδοση της Ελλάδας καταγράφεται τη χρονιά που το ποσοστό των εργαζομένων στην ΕΕ αξίζει το υψηλότερο σημείο από το 2009.

image

Ads

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το 2022 είχε δουλειά στην ΕΕ το 75% των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2009.

Το ποσοστό απασχόλησης πανευρωπαϊκά το 2020 μειώθηκε στο 72%, λόγω του κορωνοϊού, αλλά ανέκαμψε στο 73% το 2021.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι 11 είχαν ποσοστά απασχόλησης άνω του 78%, με την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Εσθονία να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά (83% και 82% οι δύο τελευταίες).

Περισσότερα προσόντα από τους άνδρες οι γυναίκες

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι γυναίκες στην ΕΕ το 2022 έχουν περισσότερα προσόντα από τους άνδρες.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος, το ποσοστό των γυναικών στην ΕΕ που είχαν παραπάνω προσόντα από τα απαιτούμενα, (over-qualified) ήταν στο 23% και στο 21% για τους άνδρες (μ.ό. 22%).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων με περισσότερα προσόντα καταγράφηκε στην Ισπανία (36%), και στη συνέχεια στην Ελλάδα και την Κύπρο με 32%.

Αντίθετα, Λουξεμβούργο (7%), Σουηδία, Δανία, Ουγγαρία και Τσεχία (14%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

image

Σε 19 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά με «υπερπροσόντα» από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα (+11 ποσοστιαίες μονάδες), την Κύπρο (+8 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιταλία και τη
Σλοβακία (και οι δύο +7 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε οκτώ χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά «υπερπροσόντων», με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στις χώρες της Βαλτικής: Λιθουανία (+5 ποσοστιαίες μονάδες), Εσθονία και Λετονία (+4 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία).