Τραγικές εικόνες για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός παρουσιάζει σχετικό αφιέρωμα του Euronews για την ακρίβεια στη χώρα.

Ads

«Και πάλι: Είμαι πίσω στην Ελλάδα. Έγκυες έφηβες μαμάδες με άδεια ψυγεία. Αδύνατοι συνταξιούχοι με τους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτοξεύονται στα ύψη. Ψαράδες που σταμάτησαν να ψαρεύουν – επειδή τα καύσιμα των σκαφών είναι πολύ ακριβά. Αγρότες που σταμάτησαν τη γεωργία – επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν για λιπάσματα ή ζωοτροφές. Οι μόνοι γονείς δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν παγωτό για τα παιδιά τους. Νεαροί άντρες χωρίς δουλειά που έχουν σταματήσει να επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ και κάνουν ουρές σε κουζίνες» αναφέρει ο δημοσιογράφος Hans von der Brelie που υπογράφει το αφιέρωμα.

«Στην αρχή σκέφτηκα να πάω στις χώρες της Βαλτικής. Οι σημερινοί “πρωταθλητές του πληθωρισμού της ευρωζώνης” βρίσκονται εκεί ψηλά: η Εσθονία έχει πληθωρισμό 20%. Αλλά ας κάνουμε μια δεύτερη σκέψη και ας λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία τραυματικών καταστάσεων: την οικονομική κρίση του 2008/9, την πρόσφατη πανδημία που έπληξε τον τουρισμό και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει εκτεταμένες συνέπειες και για την Ελλάδα, με τις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών να αυξάνονται», τονίζει.

Κοινωνικές κουζίνες και λογαριασμοί ρεύματος

Ιδιαίτερο κεφάλαιο του αφιερώματος είναι οι κοινωνικές κουζίνες όπου, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, έχουν αρχίσει ήδη να σχηματίζονται ξανά ουρές: «Ο Αλέξανδρος εργάζεται εθελοντικά σε μια κοινωνική κουζίνα κοντά, μοιράζοντας δωρεάν σούπα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, ο ιδρυτής, μου λέει: “Έρχονται πολλοί συνταξιούχοι εδώ, και μας φέρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, ζητώντας εισφορά για να μην κοπεί το ρεύμα”».

Ads

«Εμφανίζεται ο 74χρονος Σπύρος: “Πριν από μερικούς μήνες, η γυναίκα μου μπορούσε να γεμίσει μια κουβέρτα σούπερ μάρκετ χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί τόσο πολύ, που τώρα είναι αδύνατο”». «Συνήθως το ζευγάρι πληρώνει 40 ευρώ το μήνα για ρεύμα, τώρα είναι 148 ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τον Μανώλη: ο συνταξιούχος παλεύει με έναν λογαριασμό ρεύματος για έξι μήνες άνω των 1400 ευρώ», καταλήγει.