Ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση του Eurogroup που έχει στο επίκεντρο το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς η συζήτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος έχει τελειώσει. Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά καθώς υπήρξαν διαφωνίες από τη Γερμανία στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ωριμάνσεων και πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας για το ζήτημα. 

Ads

Θέμα της τριμερούς, εκτός από το χρόνο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων, ήταν και το ύψος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προϊδέασε για μια «μακρά νύχτα» σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος. Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής τόνισε: «Μη με ρωτήσετε για την Ελλάδα, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς, οπότε δεν έχω να πω κατι».

Εμπόδια, όπως ήταν εκ των προτέρων γνωστό, προέβαλε η Γερμανία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων ήπιας ελάφρυνσης του χρέους με αντάλλαγμα ένα μαξιλάρι ρευστότητας που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 δις από το αδιάθετο υπόλοιπο του δανείου του ESM. Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών οφείλεται στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αλλά και με ορισμένα στελέχη του CDU, του κόμματος της Μέρκελ δηλαδή, που αντιδρούν στην ελάφρυνση υποστηρίζοντας πως «θα χαριστούν χρέη στην Ελλάδα». Πάντως η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει στήριξη από κάποιον άλλο εμπλεκόμενο στις διαπραγματεύσεις. Οι υπόλοιποι συμφωνούν στις βασικές παραμέτρους και στην ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές. 

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται η πρόταση του ESM που βασίζεται στην έκθεση βιωσιμότητας την οποία έχει ολοκληρώσει και παρουσίασε στο σημερινό Eurogroup και με την οποία θέλει επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια και νέα περίοδο χάρητος για τα δάνεια του EFSF κατά τουλάχιστον 5 χρόνια (λήγει σήμερα το 2022) ώστε η Ελλάδα να μεταφέρει το πρόβλημα των υψηλών λήξεων κοντά στο 2040. Τα τοκοχρεολύσια που δεν θα πληρωθούν την περίοδο από το 2022 έως και το 2022 θα μοιραστούν σε ισόποσες δόσεις από το 2044 και μετά. Το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε αυτήν την πρόταση, όμως αντιρρήσεις φαίνεται να έχει ακόμη η Γερμανία.

Ads

ESM: Η Ελλάδα υπερέβη για τρίτη χρονιά του στόχους

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα, η ετήσια έκθεση του ESM για το 2017Η Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story», αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.  Στην έκθεση για την Ελλάδα αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος στη σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα υπερέβη τους στόχους του προγράμματος του ESM για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα μηνύματα Σεντένο, Μοσκοβισί, Σολτς πριν το Eurogroup 

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατά την άφιξη του δήλωσε: «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και ο λαός έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά». Ο κ. Σολτς υποστήριξε ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πολύ πιθανό να βρεθεί λύση ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και να επιστρέψει η χώρα στις αγορές». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές».

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος. Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε. 

FT: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση χρέους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

Οι Financial Times, με αφορμή το σημερινό Eurogroup εκτιμούν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα -ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μια συμφωνία θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Δ.Ν.Τ. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% της οικονομικής της παραγωγής. Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία. Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη, ωστόσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.

DW: Προς συνολική λύση για την Ελλάδα

Σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης μαζί με μια μεγάλη δόση από το δάνειο καθώς επίσης σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τους όρους της επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο αναμένεται να λάβουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.  «Τη συμφωνία προετοίμασαν το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG και αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup. Ήδη χθες οι θεσμοί έκαναν τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η επιλογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη γίνει εδώ και καιρό, εκείνο που απομένει είναι να προσδιοριστεί το μέγεθός τους. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν να δώσει το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφορικά με τα επιμέρους μέτρα για το χρέος, αυτά που έχουν κλειδώσει από τις προηγούμενες μέρες είναι η επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών χωρών τη ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Το ποσό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και θα δοθεί σταδιακά και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους εταίρους και παράλληλα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το σημαντικότερο από τα μέτρα ελάφρυνσης είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου θα επιμηκυνθεί για με περίοδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ετών, η ακριβής περίοδος θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα.

Στο τραπέζι επίσης ο καθορισμός του ποσού που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και ενδεχομένως ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΔΝΤ. Η απόφαση θα περιλαμβάνει και την τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να έχει ένα απόθεμα, το οποίο θα διασφαλίσει τουλάχιστον για 15 μήνες την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος στις αγορές και σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Το ύψος της δόσης θα κυμανθεί μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Oικονομικών θα υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για είσοδο της Ελλάδας σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.