Αυστηρή προσήλωση στις δεσμεύσεις της ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο ζήτησε το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την «ισχυρή δέσμευση» των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα και υπογράμμισε: «Η υλοποίηση των επόμενων οροσήμων (milestones) τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, η υλοποίησή τους ως τις 15 Οκτωβρίου οδηγεί σε δόση 2 δισ. ευρώ ενώ η επόμενη ομάδα σε επιπλέον 1 δισ. ευρώ».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως «κλειδί» για τις εξελίξεις θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται πλήρη τήρηση και εφαρμογή από την πλευρά της Αθήνας των 48 προαπαιτούμενων μέτρων που αφορούν στο «Μνημόνιο 3».

Τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ασφαλιστικό και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει -όπως είπε- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ads

«Πέρασαν οι εκλογές, ήρθε η ώρα για τα πρώτα μέτρα»

Από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί έδωσε το στίγμα της Κομισιόν για το διάστημα που θα ακολουθήσει: «Τώρα που πέρασαν οι εκλογές, ήρθε η ώρα της εφαρμογής με τα πρώτα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν από την επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι υπάρχει θετική δυναμική ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε σχετικά: