Να κλείσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο – αυτό των αμυντικών βιομηχανιών – ζητά το eurogroup από την Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του Ιουνίου ύψους 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, μάλιστα, η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

«Αναμένουμε την επιβεβαίωση των ελληνικών Αρχών ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση αυτή εκκρεμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενώ ερωτηθείς για το ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, απάντησε ότι εκκρεμεί μόνο ένα – το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.

«Έχουμε πάρει πάνω μας την διάσωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ στο μέτρο του δυνατού», είπε ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστηρίζοντας ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την εξυγίανσή τους». Την ίδια στιγμή, αφήνοντας αιχμές για τους προκατόχους του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014 είπε πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι μειωμένος κατά 52% σε σχέση με το 2009 και πρόσθεσε ότι «αν τα καταφέρνουμε σήμερα με τον μισό προϋπολογισμό, τότε τι γινόταν στο χώρο της άμυνας την προηγούμενη δεκαετία;»

Σύμφωνα, πάντως, με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην εν εξελίξει αξιολόγηση.

Ads

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι «σύντομο και χαλαρό», ενώ πολύ περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το ECOFIN στις 10 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση και συγκεκριμένα για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών.