Χωρίς συμφωνία και χωρίς κοινό ανακοινωθέν όπως είχε προαναγγελθεί ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα μετά από εννέα ολόκληρες ώρες. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ξανασυνεδριάσουν αύριο στις 12.00 ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Πιθανό νέο Eurogroup τη Δευτέρα. 

Ads

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες στο τραπέζι του Eurogroup βρέθηκε πρόσθετο κείμενο που θα συμπληρώσει την αποτίμηση των θεσμών με στόχο «την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Ελλάδα ζητήθηκε να υιοθετήσει η Βουλή μια σειρά από προαπαιτούμενα μέτρα – αλλαγές στο ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων – προκειμένου να χορηγηθεί στη χώρα βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και να συζητηθεί το νέο πρόγραμμα.

«Διακόψαμε τη συνάντησή μας, θα συνεχίσουμε αύριο. Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη. Είναι δύσκολο η δουλειά όμως συνεχίζεται» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Νταίσελμπλουμ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποχωρώντας δεν έκανε δηλώσεις. 

Live σχολιασμός από την ΕΡΤ

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr

* Μετά το πέρας του Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος σημείωσε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «παραμένει πάντα αισιόδοξος» και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «κρατώ πάντα την ελπίδα». Την έκπληξη έκανε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ που ενώ η χώρα του προσπάθησε να μπλοκάρει τη σημερινή διαδικασία στο Eurogroup φεύγοντας δήλωσε ότι «σημειώθηκε καλή πρόοδος». 

Ads

* Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από το Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

* «Διακόψαμε τη συνάντησή μας, θα συνεχίσουμε αύριο. Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη. Είναι δύσκολο η δουλειά όμως συνεχίζεται» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά το σημερινό Eurogroup. 

* Διεκόπη μετά από οκτώ ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί το πρωί της Κυριακής στις 12.00. 

* Όπως γράφει ο ανταποκριτής του Guardian, ο Ματέο Ρέντσι φέρεται να αντιδρά στη στάση της Γερμανίας, τονίζοντας πως «ήρθε η ώρα να σταματήσει η ταπείνωση της Ελλάδας και το τέλος αυτής της κρίσης».

* Στη δημοσιότητα έδωσε ο ανταποκριτής του Spiegel, Mathieu von Rohr, το σχέδιο Σόιμπλε που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα και προβλέπει είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Όλο το κείμενο

* Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, γεγονός που γίνεται πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες, γράφει η Deutsche Welle.

* Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. Τα Φινλανδικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση, ύστερα από αίτημα του συγκυβερνώντος ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού κόμματος, θα θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

* Σύμφωνα με τους ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέωσης, που επικαλούνται ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές φέρονται να ζητούν επιπλέον μέτρα – εγγυήσεις από την Ελλάδα. «Οι Γερμανοί φαίνεται πως το έχουν χάσει», σχολιάζει ο ανταποκριτής του Guardian Ιάν Τρέινορ, σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε για 5ετές Grexit.

* «Αν και οι θεσμοί αξιολόγηση κατ’ αρχήν θετικά τις προτάσεις της Αθήνας, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αφήσει στους ηγέτες τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

* Άρχισαν τα όργανα στο Βερολίνο μετά το δημοσίευμα της FAZ περί πρότασης Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – κυβερνητικού εταίρου του κόμματος της Μέρκελ – ξέσπασε κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

* Με μήνυμά του στο Twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit, όπως δημοσιεύθηκε από την Γερμανική FAZ, παραθέτοντας το άρθρο του στη Guardian στο οποίο αναφερόταν στην επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

* Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, σχολιάζοντας το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit τονίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι νομικά αδύνατη, ενώ και η ιδέα για «προσωρινή άδεια» από την ευρωζώνη δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά.

* Κι όμως! Δημιουργήθηκε εφαρμογή «Βρες ATM» για smartphone και tablets.

* Άνοιγμα των τραπεζών εντός της εβδομάδας βλέπει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται στο twitter ο δημοσιογράφος του BBC Γκάβιν Χιούιτ.

* Πρόσθετες εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζητά το Eurogroup σε ό,τι αγορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Αθήνας και την αποπληρωμή του νέου δανείου, όπως μεταδίδει το Reuters.

* Διάλειμμα για δείπνο στο Eurogroup.

* Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θεόδωρος Μιχόπουλος διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει πενταετές Grexit και «ανθρωπιστική βοήθεια» προς την Ελλάδα.

* Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στο σχέδιο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει πενταετές «Grexit» και «ανθρωπιστική βοήθεια» για την Ελλάδα «αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις».

* «Υπήρξαμε πολύ γενναιόδωροι απέναντι σου! Σταμάτα να παίζεις με την υπομονή μας και υπέγραψε τώρα!». Κι όμως το έχει πει στ’ αλήθεια ο «γενναιόδωρος και υπομονετικός» κύριος Σόιμπλε. Ένα σκίτσο του Μάριου Μπόρα.

image

* «Ο Τσίπρας έδειξε στη ζώνη του ευρώ τα ελαττώματα του κοινού νομίσματος και κέρδισε την πρόκληση του δημοψηφίσματος», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messagero.

* Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως δεν τίθεται ζήτημα «διαγραφής» χρέους αλλά πως οι Ευρωπαίοι είναι ανοιχτοί σε μια αναδιάρθρωσή τους.

* Κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα τάσσονται 26 καθηγητές του London School of Economics, σε κείμενό τους που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Στον αντίποδα προτείνουν ένα σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και θα τη διατηρήσει παράλληλα στη ζώνη του ευρώ.

* «Γιατί δεν πήγα στη Βουλή να ψηφίσω», εξηγεί η Ραχήλ Μακρή στο facebook.

* Το 59% των Γάλλων εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει τη «μάχη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με πιο ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου  Odoxa για λογαριασμό της εφημερίδας «Parisien».

* Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχε το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννήματα προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

* H νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τους δανειστές της, εκτιμούν Γερμανοί οικονομολόγοι. Ωστόσο, αμφιβάλλουν αν μια ενδεχόμενη συμφωνία θα λύσει τα προβλήματα.

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε η μέση διάρκεια των δανείων διάσωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη να διπλασιαστεί, από τα 30 χρόνια που ισχύει τώρα, στα 60 χρόνια.  Η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική, κάτι που έγινε σαφές στη διάρκεια μιας συνάντησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Dow Jones Newswires.

* Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε κατ’ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον Μισέλ Σαπέν, όσο και με τους Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

* Πλάνα πριν τη συνεδρίαση

* Πώς κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών

image

* Ξεκίνησε στις 16:30 η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

* Οι πρώτες φωτογραφίες λίγο πριν από τη συνεδρίαση

image

image

image

image

image

* Εμπρηστής μέχρι τέλους ο Σόιμπλε. «Δεν ξέρω πώς θα φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

* «Δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε συμφωνία σήμερα, αλλά για αν κρίνουμε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λέγοντας πως οι υπουργοί καλούνται να «με ανοικτό μυαλό να δώσουν το πράσινο φως».

* Ο Ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βίεμπς ανέφερε πως η Ελλάδα «έκανε σαφές ένα βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο βλέπουμε πως οι θεσμοί είναι επικριτικοί απέναντι στο σχέδιο και τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία, και το αποτιμούν πιο αδύναμο από όσο θα έπρεπε».

* Με τίτλο «Ο Τσίπρας είχε δυνατότητα επιλογής;» κυκλοφορεί σήμερα η γαλλική Liberation. Η εφημερίδα φιλοξενεί εξασέλιδο αφιέρωμα για το ελληνικό ζήτημα.

* Συντεταγμένος με τη γερμανική γραμμή, όπως και σε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζίμιρ έθεσε ζήτημα εμπιστοσύνης λέγοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για ένα τρίτο πρόγραμμα.

* «Υπάρχει μεγάλο θέμα εμπιστοσύνης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τους επόμενους μήνες και χρόνια, ενώ θα πρέπει να δούμε και θέματα που σχετίζονται με το πακέτο των μέτρων, το δημοσιονομικό και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

* Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το ζήτημα της Ελλάδας στο αποψινό Eurogroup επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα.

* Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα και η Γαλλία θα είναι παρούσα για να μεσολαβήσει, διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

* «Πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές» ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Xρειάζονται επιπλέον μέτρα», είπε, τονίζοντας ότι θα πρόκειται για ένα δύσκολο έργο.

* «Υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. «Οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών» πρόσθεσε.

* Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία ώστε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και την Ευρώπη, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.

* Αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Κύπριος υπουργός έκανε λόγο για λαϊκισμό και την ανάγκη να λειτουργούμε με βάση την λογική.

* Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το ζήτημα της Ελλάδας στο αποψινό Eurogroup επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα.

* Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου

* Αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Κύπριος υπουργός έκανε λόγο για λαϊκισμό και την ανάγκη να λειτουργούμε με βάση την λογική.

* Με άρθρο-παρέμβαση του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Time, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ζητά την άμεση εμπλοκή της Ουάσινγκτον για τη διάσωση της Ελλάδας.

* Ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει μία μείωση του χρέους της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

* Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της ΕΚτ Μάριο Ντράγκι.

* Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα συναντηθούν νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, με την ελληνική πρόταση και την αξιολόγηση των θεσμών στο τραπέζι. Η πρόσθετη συνάντηση θα γίνει μεταξύ 15:00 και 16:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και ήταν η καθορισμένη έναρξη του Eurogroup, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

* Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Σέλινγκ ανέφερε προσερχόμενος: «Είναι φυσικά πρόοδος, αλλά αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μεταρυθμίσεων». «Η Βουλή πρέπει να υιοθετήσει άμεσα μέτρα», είπε.

* Σκληρή αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup, εκτιμά η Deutsche Welle. Ήδη από χθες το γερμανικό υπουργείο διαμηνύει ότι η έκβαση της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοιχτή, αναφέρει.

* Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν έχει αυτή την ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

* Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συναντηθούν να συνεδριάσουν εμβόλιμα πριν το Eurogroup. 

* Η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί που θα ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα.

* Η πλειοψηφία των ηγετών της ΕΥρώπης θέλουν το ζήτημα της Ελλάδας να κλείσει απόψε στη συνεδρίαση του Eurogroup, με την Άνγκελα Μέρκελ να φέρεται να επιμένει στη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής αύριο Κυριακή.

* Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε προσερχόμενη: «¨εχουμε να κάνουμε ακόμη πολύ πρόοδο».

* Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ζώνη του ευρώ εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

* Ξεκίνησαν οι αφίξεις στο κτίριο της Κομισιόν όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

* Η Ευρώπη δεν έχει αδιέξοδα… Ένα σχόλιο με το πενάκι του Γιάννη Αντωνόπουλου.

image

* Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναδεικνύεται στον νέο ισχυρό άνδρα της Ευρώπης, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επίλυση της ελληνικής κρίσης.

* Θετικά σχόλια αποσπά μέχρι στιγμής η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Σνάιντερ από το SPD πρόκειται για μια ουσιαστική πρoσπάθεια, θα πρέπει όμως «να βγαίνουν και οι αριθμοί».

* «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Τσίπρα, συμφωνήσαμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας». Αυτό δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

* Η ελληνική πρόταση για συμφωνία προς τους θεσμούς αφού το βράδυ της Παρασκευής πέρασε τον πρώτο σκόπελο της ελληνικής Βουλής με 251 ψήφους, πέρασε σήμερα και τον δεύτερο με το Euro Working Group να ανάβει το «πράσινο φως». Τα τεχνικά κλιμάκια ενέκριναν την ελληνική πρόταση και την παραπέμπουν τώρα στο Eurogroup.

* Σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις εκφράζουν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν. Πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι οι πιθανότητες για συμφωνία είναι 60 υπέρ του όχι και 40 υπέρ του ναι.

* Παρότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αξιωματούχων έχει χαιρετίσει θετικά την νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, το Βερολίνο εμμένει στο να μην ανοίγει τα χαρτιά του.  Το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα είναι απόλυτα «ανοιχτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρανκ Πολ Βέμπερ.

* Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αποκαλύπτει, με  δημοσίευμά της σήμερα Σάββατο, μέρος του κειμένου της εισήγησης που απέστειλαν οι θεσμοί στο Eurogroup. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

* Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

* Έχοντας πάρει το ισχνό πράσινο φως των 251 «ναι», η ελληνική πρόταση αν τελικά καταλήξει σε συμφωνία, θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Ποιοί θα ψηφίσουν και ποιοί όχι.

* Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία. Ο Βέρνερ Φάιμαν έκανε λόγο για «πρόοδο».

* Για τις 23:00 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 16:00. Σημάδι ότι έχουμε μπροστά μας μία μακρά συνεδρίαση…

* Με άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο, οι βρετανικοί Financial Times αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είτε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είτε ένα ενδεχόμενο Grexit.

* «Οι Έλληνές μας – Προσεγγίζοντας έναν περίεργο λαό», τιτλοφορείται το σημερινό εξώφυλλο του Der Spiegel.

image

* «Βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», αποτελεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε πριν από λίγο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.

* «Προέχει να γίνει πράξη η ισχυρή εντολή, για λύση εντός Eυρώ. Ο Τσίπρας έχει τη λαϊκή στήριξη και την ηγετική ευθύνη, να κάνει ο,τι χρειάζεται», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o Δημήτρης Παπαδημούλης.

* Η Γερμανία θέλει να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την αναγκάσει να δεχθεί «το μοντέλο της μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης», υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

* Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν θα παραβρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Σάββατο στην έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup που πραγματοποιείται στις 16:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

* Το Eurogroup επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου πως παρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα. Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ξεκινάει η συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

* «Φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μετά υπάρχει ναρκοπέδιο». Η περιγραφή του πρωθυπουργού για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές ταιριάζει και στην τραυματική μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιμνημονιακή ανεμελιά στον πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό. Η Αγγελική Σπανού αναλύει τις εξελίξεις.

* Πώς σχολίασαν οι σημερινές εφημερίδες τη χθεσινή ψηφοφορία. Δείτε τα πρωτοσέλιδα.

* Θετική είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλούνται διεθνή μέσα, η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οι οποίοι αναφέρουν πως αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα αξίας 74 δις ευρώ.

* Σε γραπτή δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης κατά την οποία σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες από το κόμμα του. «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Όλα τα άλλα στην ώρα τους» καταλήγει αναφερόμενος στις διαρροές που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Γιατί ψήφισε «παρών» επί της ελληνικής πρότασης εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας», είπε.

* Στην αποψινή ψηφοφορία θα δηλώσω «παρούσα» επί των προτάσεων που έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές, είπε η πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως απορρίπτει τους εκβιασμούς των δανειστών.

* Μπορεί η κυβέρνηση με 251 «ναι»να πήρε την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί την επίτευξη συμφωνίας – βάσει της ελληνικής πρότασης – με τους δανειστές, ωστόσο σημαντικές ήταν οι απώλειες ρκ του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρέα. «Παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος της Βουλής), ο Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, Θανάσης Σκούμας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης. Από τους ΑΝΕΛ δεν σημειώθηκε καμία διαρροή.

* Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «θέλουμε την Κυριακή να γυρίσετε με συμφωνία, αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σημερινής συζήτησης. Δεν θέλω να επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι θα μας εγκλωβίσετε». «Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό. Σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό», ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα. Να βάλουμε τέλος στο διχασμό που με το λόγο μας προκαλέσαμε στην κοινωνία, επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

* «Πάμε ενάντια στην συνείδησή μας και την λαϊκή εντολή για να μην αιματοκυλίσουμε την Ελλάδα. Ψηφίζουμε με βαριά καρδιά για να μην παραδώσουμε την χώρα στους εκτροφείς της διαπλοκής, στο τέρας της διαπλοκής των νταβατζήδων», ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

* Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές των προτάσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, σημείωσε πως είναι μια δύσκολη συμφωνία, που έχει μέσα και υφεσιακά μέτρα. Ωστόσο, όπως είπε, «αν είναι διαχειρίσιμη θα κριθεί όταν η συμφωνία θα παρουσιαστεί ολόκληρη, με τα όσα θα περιλαμβάνει σχετικά με τα δημοσιονομικά, το χρέος και το επενδυτικό πακέτο». «Θέλουμε τους καλύτερους όρους ώστε να διαπραγματευτούμε μία βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει ελπίδα», τόνισε.

* Σε προσωπικό τόνο – που ζήτησε για πρώτη φορά να του επιτραπεί – μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Υποστήριξε ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο αλλά ψήφο συνείδησης με βαρύνουσα σημασία. «Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε.

#Eurogroup Tweets