Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί οριστική λύση σε ό,τι αφορα το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, το οποίο απασχόλησε τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Ads

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Εξάλλου, στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.

To μοναδικό ανοιχτό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, διαβεβαίωναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως υπήρξε ευρεία συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες του διάδοχου πλαισίου του “νόμου Κατσέλη” για την προστασία της α’ κατοικίας και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε δε, απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες έως το επόμενο Euro Working Group, στις 25 Μαρτίου.

Ads

“Στην  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας” ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για το διάδοχο σχήμα του “νόμου Κατσέλη” θα ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση προς τη χώρα 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Για “πολύ σημαντική πρόοδο” στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup, εφόσον αξιολογηθεί ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων.

Ειδικότερα, σημείωσε πως έχει σημειωθεί “πολύ σημαντική πρόοδος” σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα επιτύχει και φέτος το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες “λεπτομέρειες” να επιλυθούν σε κάποια ζητήματα όπως το διάδοχο σχήμα για το νόμο Κατσέλη, δηλαδή την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε, δε, το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου να εξετάσει το σχήμα που αναμένεται να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση το Eurogroup της 5ης Απριλίου. “Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τις δεσμεύσεις” που έλαβε μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ χαιρέτισε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου λέγοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με την επιστροφή στην ομαλή πρόσβαση στις αγορές.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι “βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία” σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, η οποία θα διασφαλίζει ότι προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. “Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου”, υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γενικότερο κλίμα “πολύ θετικό”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε επίσης την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το Eurogroup χρειάζεται μεγαλύτερη “σαφήνεια” για ορισμένα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 644 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SΜP) και 330 εκατ. από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τα εν λόγω κεφάλαια, ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση, δε σημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα δεν προχωράει και δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ είπε ότι η πορεία της Ελλάδας αξιολογήθηκε πολύ θετικά. “Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο της συμφωνίας αλλά θα φτάσουμε”, επισήμανε. Στην ίδια γραμμή, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει “να δραματοποιούμε” τις καταστάσεις και ότι δεν υπάρχει κάποιο “αγκάθι” που να “μπλοκάρει” τη συμφωνία, αλλά χρειάζονται μόνο κάποιες “τεχνικές διευκρινίσεις”. Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι τα εν λόγω κεφάλαια δεν κινδυνεύουν να χαθούν και ότι ο ESM αναμένει “το σήμα” από το Eurogroup προκειμένου να τα αποδεσμεύσει.