Ευθύνες Αρχών και της κυβέρνησης στην πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στο Euroferry Olympia επέρριψε μιλώντας την Δευτέρα στον ΑΝΤ1, η σύγυζος αγνοούμενου οδηγού φορτηγού Βάνια Μπεκιάρη.

Ads

«Είμαι σίγουρη ότι είναι ζωντανός, όμως περιμένει βοήθεια. Και υπάρχει τρομερή καθυστέρηση… μου είπαν ότι σε μία ώρα (σσ. η δήλωση της κας Μπεκιάρη έγινε στις 8.27 το πρωί) θα ανέβουν στο πλοίο 30 άτομα των ειδικών δυνάμεων για να κάνουν έρευνες … Χτες το βράδυ, η επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο ήταν ότι στις 21.00 σταματούσαν οι έρευνες», είπε η κυρία Μπεκιάρη, υπογραμμίζοντας την έλλειψη πλήρους κινητοπιοίησης των ελληνικών Αρχών.

Όπως τόνισε, «δεν είναι “αγνοούμενοι” αλλά “εγκλωβισμένοι”. Η λέξη εμπεριέχει ευθύνη» προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πέσει στη θάλασσα, χάθηκαν και αγνοούνται. Αν ολοκληρωθούν οι έρευνες και αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο του πλοίου, τότε μπορείτε να τους χαρακτηρίσετε αγνοούμενους. Αυτή τη στιγμή, είναι “εγκλωβισμένοι”».

«Γιατί δεν επενέβησαν εγκαίρως, από την πρώτη στιγμή, όταν είχαν την πληροφόρηση ότι υπήρχαν μέσα εγκλώβισμένοι;» αναρωτήθηκε. «Απευθύνομαι στον κ. Πλακιωτάκη (σσ. υπουργός Ναυτιλίας) γιατί δεν επενέβησαν εγκαίρως, άμεσα; Έπρεπε να έρθει η τρίτη ημέρα για να έρθει επιπλέον βοήθεια από άλλες περιοχές. Ως την δεύτερη ημέρα η βοήθεια στην κατάσβεση ήταν ένα ferry με δύο οχήματα της Πυροσβεστικής. Και την δεύτερη ημέρα, αργά, ήρθε βοήθεια από την Αλβανία, πλωτό πυροσβεστικό σκάφος. Σαν χώρα, δεν έχουμε ένα πυροσβεστικό σκάφος, όταν έχουν συμβεί κατ’ επανάληψη τέτοια πράγματα και μάλιστα εδώ στην Κέρκυρα».

Ads

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι «τέταρτη ημέρα έχουν αφήσει αυτούς τους ανθρώπους σε ένα πλωτό Άουσβιτς. Μπορείτε να διανοηθείτε τι βιώνουν; Χρησιμοποιώ παρόντα χρόνο γιατί κρίνω ότι ο άντρας μου είναι ζωντανός. Θέλω άμεσα να παρέμβουν ακόμη περισσότερες δυνάμεις … Γιατί δεν έφεραν από την πρώτη στιγμή βοήθεια από τη γείτονα Ιταλία; Από άλλα κράτη; Αν ήταν ο αδερφός των υπευθύνων, των αρμοδίων, του κ. Πλακιωτάκη, του κ. Μητσοτάκη, αυτή την στιγμή θα είχαν απεγκλωβιστεί, είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Δεν κινήθηκαν, περίμεναν να κινηθούν και να ζητήσουν βοήθεια όταν είδαν τον Λευκορώσο να βγαίνει, γυμνός. Μέχρι τότε μας έλεγαν για “υψηλές θερμοκρασίες”. Τέταρτη ημέρα, πόσο θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί; Θέλω να μου δώσουν καράβι, να πλησιάσω εγώ, να πάω εγώ, να κατέβω εγώ, εφόσον δεν μπορούν αυτοί να το κάνουν. Έφεραν σήμερα διπλάσιες δυνάμεις, τέταρτη ημέρα. Ντροπή! Λίγο ανθρωπιά. Μπορεί να διανοηθεί κανείς τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί μέσα; Στο πλωτό Άουσβιτς; Όχι, γιατί είναι βολεμένοι».

«Θα απαντήσω στον κ. Πλακιωτάκη που ευθαρσώς βγήκε και είπε ότι είναι ευθύνη των οδηγών να μένουν στις καμπίνες … δεν είναι από επιλογή, αλλά ανάγκη … θα κινηθώ νομικά και θα το διαπιστώσετε, οι συνθήκες είναι άθλιες. Τρία και τέσσερα άτομα στην καμπίνα εν μέσω κορωνοϊού. Οι συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες, δεν πλησιάζονται … όταν οι άνθρωποι παραπονούντο για τις καμπίνες, η απάντηση των αρμοδίων του συγκεκριμένου καραβιού, σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον άντρα μου, ήταν “αυτό είναι, ας σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσει, πηγαίνετε στα φορτηγά σας” … να έρθει να μου πει ο κ. Πλακιωτάκης την ευθύνη … θέλω την ευθύνη της εταιρείας, που αφήνει αυτούς τους ανθρώπους να μένουν στα φορτηγά τους».

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο στοιβάζονται τα οχήματα μέσα στο πλοίο (κάτι που τόνισε και το σωματείο των οδηγών φορτηγών τονίζοντας ότι οι έλεγχοι γίνονται με τα πλοία άδεια) η κα Μπεκιάρη είπε ότι «η ΕΜΑΚ μπαίνει μέσα έρποντας … δεν υπάρχει χώρος να κινηθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Να μου πει ο κ. Πλακιωτάκης ποια είναι η ευθύνη των οδηγών αυτών; Να έρθει να μου μιλήσει προσωπικά και “στον αέρα”. Και ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν στα πλάνα με τα αδέσποτα. Δεν είναι αδέσποτοι οι άνθρωποι αυτοί. Οι οικογενειάρχες που υπό αντίξοες συνθήκες πάνε να βγάλουν ένα μεροκάματο … Θέλω να θέσω ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό μας. Πριν από λίγο καιρό τον είδαμε στα κανάλια με περισσή ευαισθησία να επισκέπτεται αδέσποτα. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, έχω κατοικίδιο, τα λατρεύω. Με εντυπωσίασε η ευαισθησία του στα αδέσποτα. Εδώ; Τι γίνεται; Τέταρτη ημέρα. Προφανώς η ζωή αυτών των ανθρώπων έχει μικρότερη αξία από των αδέσποτων. Αυτό κρίνω μέχρι τώρα», είπε η κυρία Μπεκιάρη.

Η ίδια αναφέρθηκε στο τελευταίο μέρος των δηλώσεών της σε άλλα αντίστοιχα περιστατικά συνδέοντάς τα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, πιθανώς από εσφαλμένη πληροφόρηση, κάτι που ανακάλεσε στη συνέχεια με νέες δηλώσεις.