Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, επιβεβαίωσε στο EURACTIV ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αθήνας είχε υποβάλει στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας, από την οποία είχαν αφαιρεθεί τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ads

«Επρόκειτο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (ποτάμια κ.λπ.) », δήλωσε ο αξιωματούχος στον ενημερωτικό ιστότοπο, προσθέτοντας ότι «μετά την τελευταία καταστροφή, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ελπίζουμε ότι θα αλλάξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, πρόκειται για ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ, που έχει πλήρη γνώση του φακέλου.

Διαβάστε: Χαρίτσης προς ΝΔ / Άμεσα απαντήσεις για την απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή το σχέδιο αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στις 31 Αυγούστου.

Πρόκειται για έργα ύψους 800 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονταν η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας αλλά και αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις φωτιές του καλοκαιριού.

Η αποκάλυψη καταδεικνύει τις σοβαρότατες ολιγωρίες και ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις επίμαχες προτάσεις της.

Σημειώνεται ότι υπό τον τίτλο «Αδιαφανείς διαδικασίες τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική στην Κομισιόν ερώτηση, ζητώντας απαντήσεις σε τρία σημεία:

  • Πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά;
  • Θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο αναθεώρησης, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το δημοσιοποιήσει;
  • Θεωρεί ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις διαβούλευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;