Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλτ Τουσκ, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Ads

Η πρώην υπουργός Άμυνας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά της, ωστόσο όπως σημειώνει το Euractiv, είναι θέμα χρόνου.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ευρώπης – ετοιμάζεται να στηρίξει την υποψηφιότητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως «η επικρατούσα εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι το κόμμα της Πολιτικής Πλατφόρμας του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν».

Πηγή του ΕΛΚ δήλωσε στο Euractiv υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι είτε τα κόμματά τους υποστηρίζουν επίσημα την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν είτε όχι, το γεγονός παραμένει ότι ο Τουσκ και ο Μητσοτάκης είναι οι δύο ηγέτες που μπορούν και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της μέχρι τέλους.

Ads

Το ΕΛΚ έχει συγκαλέσει την 1η Φεβρουαρίου άτυπη συνάντηση των πολιτικών ηγετών, στην οποία συνήθως συμμετέχει και η φον ντερ Λάιεν, στην έδρα του στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου.

Μια άλλη πηγή του ΕΛΚ από τη Γερμανία δήλωσε βέβαια ότι είναι πιθανό η von der Leyen να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της σε μια συγκέντρωση του CDU στο Βερολίνο στις 19 Φεβρουαρίου.

Εάν το κάνει αυτό, το τελευταίο βήμα θα είναι η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν να εγκριθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι στις 6-7 Μαρτίου.