«Ένας αριστερός πρωθυπουργός που δεν φοράει ποτέ γραβάτα και ο νέος ομόλογός του μιας γειτονικής χώρας, βρήκαν τη λύση σε μία διαμάχη 27 ετών για την ονομασία της Μακεδονίας», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv, παραλληλίζοντας τη συνάντηση ανάμεσα στον Aμερικανό Πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας με την επιτυχία δύο ηγετών των Βαλκανίων να φθάσουν σε συμφωνία αναφορικά με ένα ακανθώδες ζήτημα.

Ads

«Αποκαλέστε το δημιουργική ταραχή, αποκαλέστε το θαύμα, αλλά εδώ είμαστε και ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μία πολιτικός του συστήματος, όπως η Χίλαρι Κλίντον, δεν θα έσφιγγε το χέρι του Κιμ κι ότι ένας πρωθυπουργός της παραδοσιακής πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, είτε δεξιός είτε αριστερός, δεν θα άλλαζε θέσεις για τη Μακεδονία ούτε σε χίλια χρόνια. Είναι, φυσικά σημαντικό να δούμε αν αυτή η αντισυστημική διπλωματία θα λειτουργήσει και αν τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν βιώσιμα. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι συστημικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην αντεπίθεση», εκτιμά το Euractiv.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. ώθησε Αθήνα και Σκόπια προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, αλλά με ένα συγκρατημένο τρόπο και τίποτα δεν θα είχε γίνει εάν δεν ήταν ο Τσίπρας στην Αθήνα και ο Ζάεφ στα Σκόπια. «Ο Τσίπρας ενσαρκώνει έναν πολιτικό που δεν είναι υπεύθυνος για το χάος στην Ελλάδα. Ο Ζάεφ είναι το σπάνιο είδος του Βαλκάνιου πολιτικού που έχει ανοσία στον εθνικισμό. Τα αντισυστημικά αστέρια στα Βαλκάνια έχουν ευθυγραμμιστεί», σημειώνει το Euractiv.