Στον ύπνο φαίνεται να πιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσον αφορά την αναγνώριση της χρήσης της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική καμπάνια της Τουρκίας από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη EURACTIV πηγή με γνώση στο θέμα επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της Αθήνας σε αυτή την τουρκική επιτυχία στην ΕΕ καθώς έπρεπε να παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές αυτές τις εμπορικού τύπου δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι όλα άρχισαν όταν έγινε γνωστό πως η φράση «τουρκικό Αιγαίο» καταχωρήθηκε τελικά και με τη βούλα, καθώς η EUIPO έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Τουρκίας να κατοχυρώσει τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική της καμπάνια. 

Όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο που αναρτήθηκε στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ο όρος Turkaegean έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 και έχει ημερομηνία λήξης τη 16η Ιουλίου 2031. Μάλιστα η διαδικασία για την αναγνώριση του όρου έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2021, όταν η EUIPO δέχτηκε την τουρκική αίτηση για παντεντάρισμα του «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς. 

Ads

Ο όρος θα χρησιμοποιείται για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

► Διαβάστε επίσης: Ανεξήγητη αδράνεια μηνών από κυβέρνηση για το «Turkaegean» – Τι απαντά το Μαξίμου [Βίντεο]

Η πηγή που μίλησε στο Euractiv υπογράμμισε πως το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δεν ενημερώνει όταν γίνεται ένα αίτημα ή μια καταχώρηση, αντίθετα θα πρέπει συνεχώς να το παρακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι. 

Όπως σημείωσε ένα αίτημα μπορεί να προσβληθεί από τον οποιοδήποτε, μια ένωση καταναλωτών, μια κυβέρνηση, έναν ιδιώτη. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεδομένων των τεταμένων πολιτικών σχέσεων και των ανταγωνιστικών συνεπειών που έχουν σε επίπεδο εμπορίου, μάρκετινγκ και τουρισμού, η Αθήνα έπρεπε να «έχει στο ραντάρ» της τέτοιου είδους πιθανές κινήσεις, υπογραμμίζεται στο Euractiv. 

► Διαβάστε επίσης: TurkAegean: Σαματάς από πέρσι στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά η κυβέρνηση… δεν πήρε «χαμπάρι»

Ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας

Υπεύθυνος φορέας να εντοπίσει και να παρέμβει στο θέμα όταν η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για κατοχύρωση του «Turkaegean» ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την πηγή της Euractiv.

«Την χρονική περίοδο που έγινε το τουρκικό αίτημα στα τέλη του 2021 υπεύθυνη για αυτά τα θέματα ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου», τόνισε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στις 16 Μαΐου του 2022 υπεύθυνος πλέον είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος επίσης υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πηγή ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είχε 40-50 άτομα προσωπικό και ότι δεν γνώριζε να υπήρχε κάποιο τμήμα το οποίο να παρακολουθεί τις καταχωρίσεις που γίνονται στο Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

► Διαβάστε επίσης: TurkAegean: Παραδοχή Βορίδη για ευθύνες κυβέρνησης και καρφιά σε Γεωργιάδη

Πως θα μπορούσε να αντιδράσει η κυβέρνηση

To εύλογο ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η EURACTIV, οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ανακόψουν την διαδικασία εντός τριών μηνών που έγινε το αίτημα της Tουρκίας, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει προσφυγή εντός δυο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσβαλλόμενης απόφασης και οι λόγοι προσφυγής έπρεπε να υποβληθούν εντός 4 μηνών από την ίδια ημερομηνία κοινοποίησης.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε διότι δεν ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης το τουρκικό αίτημα. «Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε πράξη ακύρωσης της απόφασης αυτής […] δεν υπάρχει προθεσμία για αυτό», σημείωσε η πηγή και τονίζει ότι «δεν είναι ότι το γνώριζαν και δεν έπραξαν, απλά πιάστηκαν στον ύπνο […] δεν έμαθαν ποτέ για το αίτημα, και πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν ότι εγκρίθηκε κιόλας».

Το Euractiv, στο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι απευθύνθηκε επίσης και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ρωτώντας σε τι νομικό πλαίσιο θα κινηθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου οργανισμού ή σε κάποιου άλλου, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

Ο Γεωργιάδης απαντά με ΕΔΕ

Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων για την κυβερνητική ολιγωρία, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναζητά υπεύθυνους στους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, όπως διέρρευσε, με «εντολή» του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η έρευνα θα αφορά τόσο την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο EUIPO καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης, όπως αναφέρεται, «διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση».

► Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” έδωσε το “Turkaegean”»

► Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ για TurkAegean: «Αδικαιολόγητη η ολιγωρία των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης»