Η αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που αφορά στην επικράτεια των δύο χωρών, αλλά όχι στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Ads

Αυτό αναφέρει σήμερα αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται σχετική δήλωση από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία που  υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε στο Euractiv Γαλλίας, με γραπτή δήλωση, ότι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας. «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως το Άρθρο 2 της συμφωνίας αναφέρει τα εξής: «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η δήλωση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του ίδιου μέσου σχετικά με το θέμα στις 6 Οκτωβρίου, στο οποίο παρατέθηκε δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ ότι η στρατιωτική συμφωνία αφορά μόνο στην «επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στη Βουλή πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας». «Γι’ αυτό άλλωστε, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα».