Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και υποφέρουν από την πείνα, σύμφωνα με τις ΜΚΟ.

Ads

Το θέμα έχει δημιουργηθεί εδώ και μήνες από μια ελληνική κυβέρνηση που φαίνεται να χρησιμοποιεί την πείνα ως αποτρεπτικό μέσο για το άσυλο και ως μέσο για να εκκαθαρίσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα.

Η Μελίνα Σπαθάρη, που εργάζεται στο Terre des Hommes Hellas, είπε ότι υπάρχουν μικρά προσφυγόπουλα που καταρρέουν από την πείνα στα σχολεία.
«Υπάρχει μια κατάσταση που είναι απάνθρωπη. Απόλυτο, απόλυτο χάος», είπε στο EUobserver.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα νεογέννητα μωρά στους καταυλισμούς κλαίνε τη νύχτα από πείνα, καθώς οι μητέρες προσπαθούν να τα ταΐσουν χρησιμοποιώντας ένα μείγμα νερού και μπισκότων.

Ads

«Δεν έχουν γάλα», συμπλήρωσε. Η κ. Σπαθάρη τόνισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ως «αντισυνταγματική» και ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει το πρόβλημα.

Περίπου 28 ΜΚΟ, σε κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που εφαρμόστηκε από τον Οκτώβριο, έχει επηρεάσει περίπου το 60% των 16.659 κατοίκων στα camps της ηπειρωτικής χώρας.

Αυτό έρχεται αφότου η κυβέρνηση εισήγαγε έναν κανόνα τον Μάρτιο που ουσιαστικά καθιστούσε τους πρόσφυγες άστεγους, αναγκάζοντας πολλούς να επιστρέψουν στους καταυλισμούς για να λάβουν τις πιο βασικές υπηρεσίες.

Αυτές οι υπηρεσίες που παρέχονταν στα camps καταργήθηκαν τον Οκτώβριο για τους πρόσφυγες, αφήνοντάς τους άπορους και ανίκανους να τραφούν χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η έλλειψη κυβερνητικών έργων έχει δημιουργήσει χάος σύμφωνα με την κ. Σπαθάρη, που σημειώνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά επειδή απαιτείται να έχουν μόνιμη διεύθυνση και τραπεζικό λογαριασμό.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα έξω από τους καταυλισμούς. Δεν μπορούν να βρουν δουλειά επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό, επομένως δεν μπορούν να εισέλθουν νόμιμα στην αγορά εργασίας», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετείχε επίσης στις αρχές αυτού του μήνα σε μια επιστολή που συνέταξε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Η Eπιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα, ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα λαμβάνουν βασικά μέσα διαβίωσης, ιδίως τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής», είπε.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής την Τρίτη είπε ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στην επιστολή.

Σημείωσε όμως, ότι πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα ένα νέο σύστημα βοήθειας και πληρωμών σε μετρητά για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο.

Αλλά οι εγγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνει η κ. Σπαθάρη. Είπε ότι το θέμα της πείνας επηρεάζει άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων προσφύγων, των μη εγγεγραμμένων αιτούντων άσυλο και των εθνικοτήτων που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ασφαλείς για την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Από τη μεριά της η Johansson, στην επιστολή της, έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις. «Έχουμε υπογραμμίσει ότι όλα τα άτομα θα πρέπει να επωφελούνται από τις διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ», έγραψε.