Δύο Έλληνες αγρότες από την Πολυκάρπη Καστοριάς κέρδισαν το φετινό ευρωπαϊκό βραβείο καλύτερου βιοκαλλιεργητή, στο πλαίσιο των EU Organic Awards για το 2023 που αποσκοπούν στην έμπρακτη αναγνώριση του έργου διαφόρων παραγόντων στην βιολογική αλυσίδα και την ανάδειξη καινοτόμων, βιώσιμων και εμπνευσμένων έργων που παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.

Ads

Πρόκειται για τους Θωμά και Χρήστο Μόσχο, δύο αδέρφια που διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα «Φάρμα Μόσχου» στην Καστοριά και διακρίθηκαν μεταξύ 100 υποψηφιοτήτων. Σε όλη την γραμμή παραγωγής, από την καλλιέργεια του γης έως το γάλα που παράγεται από τα ζώα και την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων, ο Θωμάς Μόσχος εφαρμόζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και τους κανόνες της κυκλικής Οικονομίας.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 25 Σεπτεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και απουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, δεν αρκέστηκε στο να συγχαρεί τους Θωμά και Χρήστο Μόσχο. Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής διθυραμβικά:

«Άλλη μια ευρωπαϊκή διάκριση για την αγαπημένη μας Καστοριά, που μας κάνει υπερήφανους!
Ο συντοπίτης μας Θωμάς Μόσχος, αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς, έλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκό βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή “EU Organic Awards για το 2023”, στην κατηγορία του καλύτερου “παραγωγού βιολογικών προϊόντων”.
Ο Θωμάς Μόσχος, μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα γεωργίας και τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας σε όλη τη γραμμή παραγωγής στην καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα “Φάρμα Μόσχου”, που διαθέτουν στην Καστοριά.
Η κατάκτηση του εν λόγω ευρωπαϊκού βραβείου από τους συμπατριώτες μας Θωμά και Χρήστο Μόσχο αποτελούν το απτό αποτέλεσμα της εξωστρεφούς αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε ως κυβέρνηση από το 2019.
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, η στήριξη του αγροτικού κόσμου αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα την επόμενη δεκαετία. Θέλουμε έναν πρωτογενή τομέα πρωταθλητή και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές.
Συγχαρητήρια στους συμπατριώτες μου Θωμά και Χρήστο Μόσχο! Θα είμαστε δίπλα σας, αρωγοί στο καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο σας!».

Η οργισμένη αντίδραση των βιοκαλλιεργητών

Την επόμενη της ευρωπαϊκής διάκρισης, ο Χρήστος Μόσχος και ο αδερφός του Θωμάς, αποφάσισαν να απαντήσουν την κυρία Αντωνίου, την οποία και ευχαρίστησαν για τα καλά της λόγια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η συνολική της δήλωση είναι μια προσπάθεια καπήλευσης, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή τους στο facebook και απευθυνόμενοι στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν:

«Κυρία Μαρία Αντωνίου,
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια, παρόλα αυτά θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω. Θεωρώ άδικο να καπηλεύεστε την καθαρά προσωπική μας δουλειά για να διαφημίσετε την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική σας.
Το βραβείο αυτό είναι αποτέλεσμα της οικογενειακής μας προσπάθειας και όσων μας έχουν στηρίξει ουσιαστικά. Η κυβέρνηση σας όχι μόνο δεν μας έχει βοηθήσει, αλλά έχει σταθεί και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της επιχείρησης μας.
ΥΓ:Αισθανθήκαμε ντροπή διότι ήμασταν η μόνη χώρα που παρέλαβε βραβείο απουσίας κυβερνητικού εκπροσώπου. Η πράξη σας αυτή ή καλύτερα η απραγία σας, δηλώνει την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης σας για τον αγροτικό τομέα!».

https://www.youtube.com/watch?v=PL_GGafZxXY&ab_channel=EUFood%26Farming