Με κέλυφος το µεγάλο δηµόσιο Επικουρικό Ταµείο, το ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο θα δηµιουργηθεί ένας αυτοτελής, λειτουργικά, λογιστικά και περιουσιακά, κλάδος, θα προχωρήσει η µετατροπή της επικουρικής σύνταξης από δηµόσια σε ιδιωτική.

Ads

Σύµφωνα µε το πόρισµα της επιτροπής που συστάθηκε από τις αρχές Σεπτεµβρίου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το οποίο αποκαλύπτει σήµερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κεντρικός διαχειριστής των ασφαλιστικών (εργοδοτικών και εργατικών) εισφορών για την επικουρική ασφάλιση θα είναι ο -εντός του ΕΤΕΑΕΠ- αυτοτελής κλάδος, ο οποίος θα δηµιουργηθεί για να εισπράττει τις εισφορές και στη συνέχεια να τις ανακατευθύνει σε παρόχους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς που θα επιλέγει ο ασφαλισµένος. Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι θα υπερκεραστούν οι φόβοι περί αντισυνταγµατικότητας, που ξύπνησε το Συµβούλιο της Επικρατείας µε τις πρόσφατες αποφάσεις του.

Σύµφωνα µε το πόρισµα, το ίδιο το ΕΤΕΑΕΠ θα συνάπτει συµβάσεις µε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες µέσω ΑΕ∆ΑΚ ή άλλες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων και ο ασφαλισµένος θα εντάσσεται σε αυτές τις συµβάσεις µε δική του δήλωση.

Η τήρηση της καρτέλας του ατοµικού λογαριασµού του ασφαλισµένου θα είναι αρµοδιότητα και έργο του ΕΤΕΑΕΠ. Στην πραγµατικότητα η επικουρική σύνταξη µετατρέπεται σε παροχή από προϊόν και ο ασφαλισµένος σε αποταµιευτή.. Αυτό, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, είναι το θεµέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδοµηθεί το αρχιτεκτόνηµα της νέας επικουρικής ασφάλισης «Άνακεφαλοποιητικό χαρακτήρα και διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου απ’ ό,τι έχει η κύρια (ασφάλιση)», όπως την προσδιόρισε ο, αρµόδιος για τη µετάβαση, υφυπουργός Νότης Μηταράκης κατά την τοποθέτηση του στην 6η ετήσια οικονοµική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηµατιών.

Ads

Ο υφυπουργός ξέρει πολύ καλά τι λέει, όταν µιλά για «διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου». Το θέµα είναι εάν αυτούς τους κινδύνους, που δεν είναι άλλοι από τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι αγορές για τα χρηµατοοικονοµικά προϊόντα τους, µπορεί να προβλέψει και ο κάθε νέος ασφαλισµένος που από την 1.1.2021 θα αναγκαστεί να µπει σε ένα σύστηµα ατοµικών λογαριασµών, µε την ψευδαίσθηση ότι µπορεί να χτίσει επενδυτικά τη δική του σύνταξη.

Πάντως τα µέλη της επιτροπής που επέλεξε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, ακόµα κι εκείνα που τάσσονται αναφανδόν υπέρ του ανοίγµατος στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι που θα επωµιστούν οι νέοι ασφαλισµένοι.

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής, που διαθέτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ακόµα και η βασική εισηγήτρια της εκχώρησης σε ιδιωτικούς παρόχους των εισφορών περιγράφοντας τα µειονεκτήµατα του κεφαλαιοποιητικού συστήµατος αναφέρει: «Σε περίπτωση οικονοµικής κρίσης κινδυνεύουν τα αποθεµατικά, στο µέτρο που δεν έχει
ακολουθηθεί η αρχή της συνετής διαχείρισης των αποθεµατικών και ειδικότερα η αρχή της διασποράς του επενδυτικού κινδύνου. Επίσης το χρονικό διάστηµα που απαιτείται για τον σχηµατισµό ενός αξιόλογου κεφαλαίου είναι µακρύ και δεν είναι δυνατή η άµεση κάλυψη νέων κινδύνων».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, εκτός από τους εκπροσώπους του υπουργείου και της Εθνικής Αναλογιστική Αρχής, συµµετέχουν επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, εκπρόσωποι των επαγγελµατικών ταµείων, θεσµικοί επενδυτές, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, η ΑΕ∆ΑΚ Ασφαλιστικών Ταµείων και πανεπιστηµιακοί.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών