Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα για την υλοποίηση της πρότασής της για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα. Παράλληλα, το ελληνικό πλοίο του «Στόλου Της Ελευθερίας ΙΙ» Τζουλιάνο, παραμένει στο λιμάνι της Σητείας στην Κρήτη, περιμένοντας για μία ακόμη μέρα να διευθετηθεί το ζήτημα για το αν είναι τελικά έγκυρο το έγγραφο που θέλει τη Σιέρα Λεόνε να ζητά την αναστολή της σημαίας της από το σκάφος.

Ads

Τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για την υλοποίηση της πρότασής της σχετικά με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών. Πρόσθεσε ότι αναμένεται η σχετική ανταπόκριση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία και τόνισε ότι η χώρα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό πλοίο Τζουλιάνο συνεχίζει να κρατά στάση αναμονής, καθώς για μία ακόμη μέρα περιμένει τελικά να μάθει αν είναι πλαστό το έγγραφο που ανέφερε πως η Σιέρα Λεόνε επιθυμεί να απομακρυνθεί η σημαία της από το σκάφος. Εξελίξεις αναμένονται να υπάρξουν αύριο.

Ads

Στο Κολυμπάρι παραμένει μέχρι και αυτή τη στιγμή το Ισπανικό σκάφος Γκουέρνικα. Παρά το γεγονός ότι από χθες το απόγευμα έχει δοθεί άδεια απόπλου από το λιμάνι, το πλοίο δείχνει να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με το πλήρωμα του. Όπως έγινε γνωστό, ο πλοίαρχος του Γκουέρνικα, δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Ισπανία με αποτέλεσμα να αναζητείται κάποιος που να μπορεί να τον αντικαταστήσει.

Το Γαλλικό πλοίο Αλ-Καράμα απέπλευσε τελικά χθες από την Κρήτη με προορισμό το νησί της Ρόδου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις τελευταίες μέρες, είχαν καταστήσει αδύνατο το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το λιμάνι της Σητείας στο οποίο και βρισκόταν.

Όσον αφορά το Αμερικάνικο πλοίο Τhe Audacity of Hope παραμένει εγκλωβισμένο στο Κερατσίνι. Μάλιστα, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα με την παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η αποστολή των τεσσάρων αμερικανίδων ακτιβιστριών που βρίσκονται στο σκάφος.