Σε «κόφτη» στην κατανάλωση ρεύματος και από τα νοικοκυριά προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει εμμέσως από τις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί την Τετάρτη, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας από τους φορείς του Δημοσίου.

Ads

Υπενιθμίζεται, ότι ο βασικός κορμός των μέτρων αυτών στο Δημόσιο, είναι η σύνδεση των προσλήψεων και της χρηματοδότησης των φορέων του, με την «συμμόφωσή» τους στα μέτρα εξοικονόμησης.

Έτσι, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ρωτήθηκε αν θα έχουμε επιδότηση στο ρεύμα με βάση την κατανάλωση, απαντώντας ως εξής:

«Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις και συμβουλές για τη μείωση και στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά. Θα υπάρχει μια επικοινωνιακή καμπάνια για να λάβουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μελετούμε σχήματα οικονομικών κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Θα ανακοινωθούν όταν θα έχουμε τα σχήματα, τα οποία θα είναι δίκαια και εστιασμένα».

Ads

Επειδή τα παραπάνω ακούστηκαν μάλλον «απειλητικά», έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, να συμπληρώσει, ότι «η στήριξη της κυβέρνησης για όσο διαρκεί θα είναι διαρκής και δυναμική, θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις και στις δυνατότητες που υπάρχουν».

Προς το παρόν, υπάρχει οριζόντια επιδότηση για όλους, ανεξάρτητα από την κατανάλωση, κάτι το οποίο πιθανότατα θα πάψει να ισχύει.

Πάντως, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», είναι λίγα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα, χωρίς αυτό να φαίνεται να εμποδίζει την κυβέρνηση στην εφαρμογή «κόφτη».

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν στην «εξίσωση» μπει και το γεγονός ότι ήδη, όλο και περισσότερα νοικοκυριά βασίζονται αποκλειστικά στο ρεύμα για θέρμανση, λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που «πάγωσαν» τα καλοριφέρ στα σπίτια από την εποχή των μνημονίων ακόμα.