Εκδήλωση κατά των μεταμοσχεύσεων είχε διοργανώσει και προωθήσει ο «μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος», «Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης» – με τους διοργανωτές μάλιστα να επικαλούνται και την Εκκλησία -, πριν αυτή ακυρωθεί μετά την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων αλλά και μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας. 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία που δημοσιοποίησε το θέμα, η εκδήλωση με τίτλο «Εγκεφαλικός Θάνατος και Μεταμόσχευση Οργάνων», είχε κεντρικό ομιλητή τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, συνταξιούχο καθηγητή πυρηνικής ιατρικής, ο οποίος δεν αποδέχεται τον εγκεφαλικό θάνατο, βάσει του οποίου γίνεται δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων – διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ και επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ. – Ιωάννης Φούζας, αφού ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα – εξέφρασε εγγράφως την αντίθεση του σε όσους «χωρίς καμία αρμοδιότητα ή εξειδικευμένη γνώση, εκφράζονται εναντίον της ιδέας της Μεταμόσχευσης Οργάνων, αμφισβητώντας την έννοια του Εγκεφαλικού Θανάτου, χωρίς την οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταμόσχευσης από εγκεφαλικά νεκρούς δότες». 

Ο καθηγητής Ι. Φούζας πρόσθετε στην επιστολή του ότι τέτοιοι ισχυρισμοί «με ψευδοεπιστημονικό τρόπο ανατρέπουν γνώσεις αποδεκτές από τις ειδικότητες της Νευρολογίας και της Εντατικής Θεραπείας όλων των χωρών του κόσμου». Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι «έχουν αντικρουσθεί, επανειλημμένα, από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά παρουσιάζονται σε ευρύ κοινό το οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί το ψεύδος. Το μέγιστο πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρίζει ανήθικες τις μεταμοσχεύσεις και όσους εμπλέκονται σε αυτές εγκληματίες». 

Ads

«Κακώς επικαλούνται την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία έχει εκφραστεί επισήμως με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου υπέρ των μεταμοσχεύσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φούζας  ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα στον φορέα διοργάνωσης της ομιλίας «για το βήμα που δίνει στην διατύπωση αστήρικτων απόψεων εναντίον της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ και δεκάδες ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας ένα μόσχευμα». «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, εμμονικά, για την επιβίωση τους», κατέληγε στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων. 

Την επιστολή του κ. Φούζα ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας, του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και γιατρών του Ιπποκρατείου νοσοκομείου. Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκδήλωση.  

Ο τ. καθηγητής πυρηνικής ιατρικής, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, που ήταν ο ομιλητής, μιλώντας στην Μακεδονία, είπε ότι οι θέσεις του δεν αλλάζουν και είναι δημοσιοποιημένες στο διαδίκτυο. Σε ερώτηση αν αποδέχεται τον εγκεφαλικό θάνατο, βάσει του οποίου γίνεται η δωρεά και η μεταμόσχευση, παρέπεμψε στα ήδη δημοσιοποιημένα κείμενα του από τα οποία προκύπτει ότι δεν τον αποδέχεται.

image

Στη δε σελίδα στο fb της Σχολής Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης αναφέρεται ότι «… ο σκοπός της ομιλίας είναι η επισήμανση των προβλημάτων, τα οποία έχουν αναφανεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, αφ’ ότου καθιερώθηκε η έννοια του ‘εγκεφαλικού θανάτου’, καθώς και η προσπάθεια απάντησης στα ακόλουθα ερωτήματα: εάν ο ‘εγκεφαλικός θάνατος’ είναι ταυτόσημη έννοια με το βιολογικό θάνατο του ανθρώπου, εάν η προαναφερθείσα έννοια επινοήθηκε για καθαρώς χρησιμοθηρικούς λόγους και εάν η ταύτιση του ‘εγκεφαλικού θανάτου’ με το βιολογικό θάνατο του ανθρώπου είναι αποδεκτή από την ιατρική και από τη Θεολογία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας».

Ολόκληρη η επιστολή του Καθηγητή Ιωάννη Φούζα

image