Σχέδια για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου πρέπει να ξεκινήσει να κάνει η ΕΕ, σύμφωνα με τον επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, για την περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές. 

Ads

Σε σχόλιά του σε δημοσιογράφους ο Έτινγκερ σημείωσε ότι είναι ώρα να γίνουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και την περίπτωση ενός Grexit ή μιας ελληνικής χρεοκοπίας. 

«Θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα έκτακτο σχέδιο επειδή η Ελλάδα θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος. Ανέφερε ακόμη ότι η Κομισιόν χρειάζεται να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και στην περίπτωση χρεοκοπίας. 

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι: «η προσφορά συνεχίζει να ισχύει για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακινηθεί ως προς τις θέσεις της για τις συντάξεις και τη γενικότερη δημοσιονομική της εξυγίανση. Κατά την άποψή μου, υπάρχει ένα κενό εκεί που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους». 

Ads