Ποσό ύψους 2,2 δις ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξη δομών Δια Βίου Μάθησης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού.

Ads

Παρουσιάζοντας τους πυλώνες του Εθνικού Προγράμματος για τη Δια Βίου Μάθηση, η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν επιταγές για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, οι οποίες θα δίνονται σε νέους και νέες με οικονομικά κριτήρια. Στο πλαίσιο σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση απόφοιτοι λυκείου, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΜΕ, θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης. Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό, οι απόφοιτοι θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνεται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και την ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων επιστημόνων. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι η εισαγωγή σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ θα γίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη δράσεων που θα αφορούν στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

«Πρέπει και μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, όχι με αφαίρεση πλούτου από τους εργαζόμενους, αλλά με επένδυση στην Παιδεία και τη γνώση» ανέφερε η κ. Γενηματά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Δια Βίου Μάθησης ιδίως στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Ads

«Η Δια Βίου Μάθηση συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προοπτική απασχόλησης γιατί παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στη σύνδεση των παρεχόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» δήλωσε από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι οι προγνώσεις για τη χώρα μας για τη δεκαετία 2010-2020 όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας, δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Μετά το 2011 και μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες. Όσον αφορά τη ζήτηση νέων θέσεων εργασίας, ο πιο γοργά αναπτυσσόμενος επαγγελματικός κλάδος σε βάθος δεκαετίας θα αφορά τεχνικά και συναφή επαγγέλματα και εργαζόμενους στις πωλήσεις. Αυτό σημαίνει, εξήγησε η υπουργός, ότι η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει ανάγκη από επαγγελματίες και τεχνίτες με τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και με προσόντα μεσαίου επιπέδου.

763 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας

«Το εθνικό μας στοίχημα είναι η πρόκληση της ανάπτυξης δια μέσου της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής μας βάσης» ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη.

«Η επανεκπαίδευση και η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας αυτή την περίοδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια, έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες και στην παγκόσμια αγορά και στην χώρα μας. Γι’ αυτό απ’ την πλευρά μας ως Υπουργείο Εργασίας, στηρίζουμε το Εθνικό Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αξιοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου μας με 763 εκατ. ευρώ. Είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης» κατέληξε.