Σφοδρή επίθεση κατά του Άκη Σκέρτσου με επίκεντρο τα όσα ανέφερε μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό TRT για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εξαπολύει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ads

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση του το Συμβούλιο κάνει λόγο για «ανιστόρητες δηλώσεις, που προσβάλλουν την μνήμη των θυμάτων της Κατοχής και πλήττουν τα εθνικά μας δίκαια», ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε επανόρθωση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος μας καλεί να ξεχάσουμε τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις στα θύματα, επανορθώσεις στο κράτος για τις καταστροφές και τη λεηλασία του πλούτου, έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και επαναπατρισμός των αρχαιολογικών  – πολιτιστικών θησαυρών), τις οποίες θεωρεί ένα παρωχημένο θέμα, που κατ’ αυτόν ανήκει στο παρελθόν!!!

Ads

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού προσβάλλοντας κατάφωρα τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής. Επιχειρεί, δε, να κουρελιάσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, τις ρηματικές διακοινώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας (14.11.1995, 4.6.2019, Ιανουάριος 2020), τις διαχρονικές δηλώσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας, των Πρωθυπουργών και των Υπουργών Εξωτερικών. Τέτοια δήλωση γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο και συνιστά μείζον ατόπημα! Συνιστά, μάλιστα, για το γερμανικό κράτος έναν απροσδόκητο και ιδανικό μοχλό στήριξης της ενορχηστρωμένης εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει πρόσφατα με συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να πείσει τους απογόνους των θυμάτων να ξεχάσουν τις αποζημιώσεις και να αρκεστούν σε πράξεις ελεημοσύνης, τις οποίες η Γερμανία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες αποκατάστασης της θεσμικής και δημοκρατικής τάξης ανακαλώντας ρητώς και κατηγορηματικώς τις επαίσχυντες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σκέρτσου. Οφείλει, δε, να λάβει υπόψη του ότι η δήλωση αυτή, αν δεν υπάρξει άμεση και ρητή επανόρθωση, θα αξιοποιηθεί από τη γερμανική πλευρά σε διεθνή φόρα εις βάρος των εθνικών μας δικαίων. Αναμένουμε επίσης και την τοποθέτηση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.  

Δεν δικαιούται κανείς να «ξεχνά» ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας για την οποία η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ αρνείται με αυθαίρετο και αλαζονικό τρόπο να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της. Η Ελλάδα ουδέποτε αποζημιώθηκε και ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της, οι οποίες παραμένουν «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Συνεπώς, η Ελληνική Δημοκρατία έχοντας στο πλευρό της το Διεθνές Δίκαιο έχει χρέος να επιδείξει αποφασιστικότητα, σθένος και συνέπεια στη διεκδίκηση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και δικαστικά μέσα! Κάθε άλλη στάση προσβάλλει την αγωνιστική Ιστορία της χώρας μας, ζημιώνει τα εθνικά μας δίκαια και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή!».

Οι δηλώσεις Σκέρτσου και η αναδίπλωση

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας, που αξιώνει 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία, απάντησε:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον».

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».

Στη συνέχεια κι αφού το θέμα πήρε διαστάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε δήλωση – στροφή 180 μοιρών λέγοντας πως «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς». 

»Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την Γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα».

Διαβάστε: Αναδίπλωση Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις

Θύελλα αντιδράσεων 

Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε ανάρτησή του στο facebook ζητά την αποπομπή του κ. Σκέρτσου από την κυβέρνηση και κάνει λόγο για κατάπτυστη δήλωση.
«Με τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα , μέχρι σήμερα σκέρτσα έκαναν μόνο Γερμανοί. Η κατάπτυστη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους, κυρίως δε από τους νεοδημοκράτες.Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αναφορά στον Μανώλη Γλέζο, τονίζει οτι «πριν από 4 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει όλα τα κόμματα στη Βουλή και υπογράψαμε από κοινού ότι θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις«.

Διαβάστε επίσης: Γερμανικές αποζημιώσεις: Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σκέρτσου παρά την αναδίπλωση

«Και ένα ευρώ να ήταν, όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε: Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Και ένα ευρώ να ήταν έχουμε υποχρέωση να το διεκδικήσουμε

Για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας οτι «είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”» τονίζει, μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε: «Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό μήνυμα παραίτησης από τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου – παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση – δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

«Δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία. Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης».

ΔιαβάστεΠΑΣΟΚ για κυβερνητική «παραίτηση» από τις γερμανικές αποζημιώσεις: «’Ετσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”;»

Πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την «προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως “ανοικτό θέμα”».

Το ΚΚΕ καταφέρεται επίσης και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας τη στάσης τους υποκριτική καθώς- όπως αναφέρει-  «ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά»

Διαβάστε: ΚΚΕ: «Πρόκληση» οι δηλώσεις Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις