Η Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που εξελέγη από το 10ο Συνέδριο (το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 18.12.2016) συνεδρίασε για πρώτη φορά την Πέμπτη 29.12.2016.

Ads

Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις απουσίες λόγω εορτών, στη συνεδρίαση μετείχε πλέον του 60% των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, περιλαμβανομένων μελών από πολύ μακρινούς τόπους διαμονής (Κρήτη, Βόρειο Ελλάδα, Νότιο Πελοπόννησο κ.α.).

Στην έναρξη της συνεδρίασης, μετά από πρόταση του Μανώλη Γλέζου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Θεανώς Αργυροπούλου, ιδρυτικού στελέχους της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ» (1946) και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (1996).

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μανώλης Γλέζος ανοίγοντας τη συνεδρίαση έθεσε το πολιτικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες δράσης και εισηγήθηκε τον καταμερισμό ρόλων κι εργασιών.

Ads

Στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή, κατόπιν ανταλλαγής απόψεων των μελών της, με ομόφωνη απόφασή της και σε ενωτικό κλίμα εξέλεξε Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής και προχώρησε στον βασικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων ως εξής:

Προεδρείο: Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας, Χρήστος Τσιντζιλώνης (ως εκπρόσωποι των τριών Αντιστασιακών Οργανώσεων ΠΣΑΕΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Γενική Γραμματεία: Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Χριστίνα Σταμούλη, Αριστομένης Συγγελάκης

Ειδική Γραμματεία: Μανώλης Κατριβάνος, Σία Φωτιάδη, Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Γραφείο εξωτερικού: Δαμιανός Βασιλειάδης, Νότης Μαριάς, Γιώργος Δολιανίτης, Αλεξάνδρα Σάντα.

Γραφείο εσωτερικού (Οικονομικού, Γραφείων, επαφών με τα κόμματα και τις οργανώσεις του λαού): Ιγνάτιος Αξιώτης, Χαρίλαος Ερμείδης, Γιάννης Μαύρος.

Παράλληλα, θεσπίστηκε Συμβουλευτικό Όργανο (Γερουσία) στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Μανώλης Γλέζος, Στέφανος Ληναίος, Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής), Χαράλαμπος Ρούπας.

Αποφασίστηκε επίσης η ίδρυση γραφείων: Νομικών Θεμάτων, Οργανωτικού, Τύπου, Πολιτιστικών Ζητημάτων & Εκδηλώσεων κ.α., η στελέχωση των οποίων θα γίνει στο προσεχές διάστημα, αφού ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες και οι προτιμήσεις των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής για την κάλυψη των αναγκών στους επιμέρους τομείς δράσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου «Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι παραμένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, Δικαιοσύνη και Επανόρθωση έως την δικαίωσή μας».