Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε το “οπλοστάσιο ιδεών” του αίματος», την οποία δρομολογεί η κυβέρνησή του. 

Ads

Την εκστρατεία αυτή στη συνέχεια χαρακτήρισε «καμπάνια ευαισθητοποίησης» που θα γίνει σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και την δικαιολόγησε με τον ισχυρισμό ότι «στους ταραγμένους καιρούς μας, η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση εύκολα γίνεται τάση ή μόδα της βίας».

«Η πολύχρονη παρουσία της βίας στη δημόσια ζωή, της επέτρεψε να κλιμακωθεί ποσοτικά, αλλά και να μεταλλαχθεί ποιοτικά: Η γροθιά έγινε ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ Καλάσνικοφ», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «η παράνομη διαμαρτυρία σε μία σχολή μετατράπηκε εύκολα σε μία κατάληψη ενός ξένου κτιρίου. Και ύστερα – πολύ εύκολα – σε γιάφκα παρανομίας, συχνά σε συνεργασία με το κοινό ποινικό έγκλημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την «αποφασιστικότητά» του για την αντιμετώπιση νέων μορφών τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στις οποίες συμπεριέλαβε τις καταλήψεις, τις οποίες και όρισε ως απειλές – μαζί με τα Εξάρχεια – υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι νεότερης γενιάς τρομοκράτες είναι «το ίδιο αδίστακτοι εχθροί της δημοκρατικής νομιμότητας», σε ένα ρόλο «μαφίας της καθημερινότητας».

Ads

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η οργανωμένη πολιτεία είναι ο μόνος φορέας της νόμιμης βίας», ενώ πρόσθεσε ότι «για χρόνια οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της πολιτείας έμειναν εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες σε ό,τι αφορά τις πηγές του φαινομένου» και τόνισε ότι υπό την ηγεσία του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη οι διωκτικές αρχές άλλαξαν τρόπο σκέψης.

Αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού, την χαρακτήρισε ως «θεσμικό και στρατηγικό κείμενο», προκειμένου – όπως υποστήριξε – «να καλυφθεί ένα κενό πολιτικής που επί χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγησή της από διεθνείς οργανισμούς».

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ιδρυθεί Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, δηλαδή ένα «ειδικό επιτελείο με αιχμή του ενδιαφέροντός του τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία» και της οποίας η δράση θα εξαπλώνεται «από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων».