Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 εργαζόμενοι μέχρι το 2016 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, που για το θέμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με το σύλλογο των υπαλλήλων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρώτη φάση σε υπαλλήλους της Εθνικής που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά μέχρι τώρα επέλεξαν να παραμείνουν στην εργασία τους και να μην ανοίξουν την πόρτα εξόδου.
 

Ads

Το πρόγραμμα θα είναι κυλιόμενο και θα καλύπτει τους υπαλλήλους της τράπεζας που συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης την προσεχή τετραετία. Η εθελουσία θα είναι «άτυπη» και δεν θα αφορά στην προσθήκη πλασματικών χρόνων αλλά θα προβλέπει μόνο οικονομικά κίνητρα.
 
Ουσιαστικά – ανεξάρτητα από το εφάπαξ- θα δίνεται σε κάθε υπάλληλο ένα επιπλέον ποσό, το οποίο θα παίρνει από το ταμείο με την αποχώρηση του. Αυτό εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη συνταξιοδότηση υπαλλήλους που μέχρι τώρα προτιμούσαν να εργάζονται αν και είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν.
 
Ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων στην Εθνική Τράπεζα, Γιώργος Γιαννακόπουλος ζήτησε την κάλυψη των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή στα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου (μείωση εισφορών – αύξηση δαπανών). Για το θέμα αυτό αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές με στόχο τη «θωράκιση» των ασφαλιστικών φορέων των εργαζομένων (που χορηγούν επικουρική, εφάπαξ και παροχές υγείας).
 
Σημειώνεται πως οι άντρες εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 μπορούν να αποχωρήσουν από την τράπεζα με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (δεν έχει αλλάξει η διάταξη αυτή ). Ειδικά οι γυναίκες – που είναι παλαιές ασφαλισμένες – μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 32 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.
 
Όσοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 και θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 – άντρες και γυναίκες – μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών με τη συμπλήρωση 35ετίας. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων, που – εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012- μπορούν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.