«Εθελοντές και πρόσφυγες, έχουν αναλάβει την ενημέρωση των χιλιάδων προσφύγων στα camps προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Η πολιτεία είναι απούσα» λέει στο tvxs.gr κάτοικος της Λέσβου, ο οποίος ανησυχεί, όπως λέει όπως και άλλοι συντοπίτες του, πως η ανεύθυνη στάση της πολιτείας, μπορεί να κοστίσει σε ζωές.

Ads

Πριν λίγες μέρες, ο Νίκος Ξυδάκης υπογράμμιζε σε άρθρο του την ανάγκη της σοβαρής ενημέρωσης από την πλευρά της πολιτείας. Ανάμεσα σε άλλα πρότεινε, βίντεο ενημερωτικά, μεταφρασμένα στα Αραβικά, τα Παλαιστινικά, στα φαρσί κλπ. Επειδή ουδέποτε η πολιτεία φρόντισε να ενημερώσει σοβαρά για τα μέτρα πρόληψης, τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι στοιβαγμένη στη Μόρια, το έκαναν οι ίδιοι με την βοήθεια εθελοντών.

«Στο camp έχει στηθεί, εργοτάξιο παραγωγής φυλλαδίων και μασκών, από εθελοντές και πρόσφυγες, που μεταφράζουν τα φυλλάδια στις γλώσσες των προσφύγων, ώστε να αντιληφθούν την κατάσταση και να προφυλαχθούν» λέει στο tvxs.gr ο κάτοικος της Λέσβου, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αναρωτιέται δε, αν η πολιτεία αντιλαμβάνεται πως η παντελής έλλειψη μέριμνας από τη μεριά της για σωστή ενημέρωση, μπορεί να κοστίσει ακριβά σε όλους τη στιγμή που στη Λέσβο φιλοξενούνται πάνω από 20.000 πρόσφυγες.

«Τι θα τους πεις; Μείνετε σπίτι; Μην συνωστίζεστε; Ακούγεται αστείο. Τι κάνει ο Μηταράκης; Μετέφερε 450 ανθρώπους που τους είχαν πεταμένους στο λιμάνι, σε κλειστές δομές εκτός Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι; »

Ads

Εκτός από τους κατοίκους και τους ίδιους τους πρόσφυγες, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και οι Ενώσεις Αστυνομικών Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου, με εξώδικο στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, στην οποία γράφουν μεταξύ άλλων «δεν θα ανεχθούμε πλέον την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και δημόσια τάξη κατάσταση».

Στο χθεσινό του άρθρο ο Στέλιος Κούλογλου  μετέφερε επίσης την ανησυχία, υψηλόβαθμου γνώστη του συστήματος για τις «μεγάλες ωρολογιακές βόμβες» στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.