Έκκληση για ενίσχυση του υποβαθμισμένου από προσωπικό δημόσιου συστήματος Υγείας με εθελοντές, κάνει η κυβέρνηση ενώ όπως ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ήδη έχει ανοίξει πλέον ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας, που ζητά βοήθεια για τη μάχη ενάντια στον κοροναϊό.

Ads

Η ανακοίνωση προκάλεσε ερωτήματα και αντιδράσεις, καθώς πολλοί επισημαίνουν πως αντί η κεβέρνηση να προσλάβει άμεσα γιατρούς καλεί εθελοντές και μάλιστα μέχρι και συνταξιούχους, που θα είναι πάνω από 65 χρόνων και άρα ευπαθείς ομάδες.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος: «Είναι απαραίτητη η στήριξη του συστήματος Υγείας. Ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Το εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει. Είναι στον αέρα πλατφόρμα εθελοντών στο ethelontes.gov.gr. Οι αιτήσεις θα καταχωρούνται ανά υγειονομική περιφέρεια. Θα υπάρξει κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Θα μπορούν να παρέχουν συγκεκριμένο έργο».

«Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας» αναφέρει το υπουργείο Υγείας στη σχετική ανάρτηση.

Ads

Βοήθεια ζητά το υπουργείο και για τη διοικητική υποστήριξη αφού κάνει έκκληση για περαιτέρω στήριξη: «Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει».

Σημειώνεται ότι σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ηλεκτρική του πλατφόρμα το υπουργείο Υγείας, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λ.π.) υπάρχουν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200. Στο ΕΣΥ με βάση τις καταγραφές, εργάζονται περίπου 24.000 Γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κέντρα Υγείας) και 36.550 Νοσηλευτές (3.513 σε Κέντρα Υγείας).