Για «ξεπούλημα» της εταιρείας, η οποία αποτιμάται στα 505 εκατ. ευρώ, και «σκάνδαλο» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αποκωδικοποιούν από την πλευρά τους την πρόταση της συμφωνίας, που κατατίθεται στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας και ασκούν σφοδρή κριτική στους όρους και τα δεδομένα της πώλησης.

Ads

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν, πίσω από το fund CVC και την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται μέσα από ένα πολυδαίδαλο χρηματοδοτικό σχήμα η ETHNIKIHoldingsLimited, εταιρία που εδρεύει στα Channel Islands και έχει μετοχικό κεφάλαιο 10€, ενώ στη διεύθυνση που δηλώνει σύμφωνα με το Google street view, στεγάζεται συνεργείο αυτοκινήτων.

Για «σκανδαλώδες ξεπούλημα της εταιρείας» κάνει λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας «να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε διαδικασία εκποίησης της εταιρείας και να ενημερωθούν με επάρκεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα πραγματικά δεδομένα».
 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρει:

Η ΕΤΕ μεταβιβάζει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην θυγατρική της CVC, ETHNIKI Holding Sarl στο Λουξεμβούργο.
Από το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ETHNIKI Holding Sarlτο 90,01% θα το έχει η CVC και το 9,99% η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ads

Το δυνητικό τίμημα για το 100% ανέρχεται στα 505 εκατομμύρια ευρώ και αναλύεται:

  • Ποσό 260 εκατομμύρια, θα καταβληθεί από την CVC αναπροσαρμοζόμενο σε περίπτωση που είτε το ύψος των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων, είτε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι χαμηλότερος από ότι έχει σήμερα συμφωνηθεί και βασίζεται στο business plan.
  • Ποσό 125 εκατομμυρίων, θα καταβληθεί υπό την αίρεση αναπροσαρμογής ανάλογα με το business plan και ονομάζεται αναβαλλόμενο τίμημα αγοράς.
  • Ποσό 120 εκατομμυρίων, υποκείμενο σε αναπροσαρμογές, θα καταβληθεί σε πέντε χρόνια. αφενός για το 70% του ποσού με επίτευξη των στόχων απόδοσης bank assurance 2022 – 2026 και αφετέρου για το 30% του ποσού με την επίτευξη του στόχου απόδοσης των κεφαλαίων της CVC.

Τα παραπάνω ισχύουν για το 100% της αξίας της Εταιρίας.

  • Για το 90,01% το CVC θα καταβάλει 234 εκατομμύρια (όσο είχαμε αναφέρει στην ανακοίνωσή μας της 26/3/2021).
  • Για τα ποσά που δεσμεύεται ότι θα καταβάλει η CVC θα χορηγήσει υποσχετικές επιστολές (commitments) για:
  • Για τα δυο ποσά των 260 και 125 εκατομμυρίων από την ETHNIKI Holding Sarl, με δική της κάλυψη με υποσχετικές επιστολές από τα CVCFunds μέχρι του ύψους των μερισμάτων που θα λάβουν από την Εθνική Ασφαλιστική.
  • Για το ποσό των 120 εκατομμυρίων (αναβαλλόμενο τίμημα αγοράς) από την Λουξεμβουργιανή εταιρία Lux HoldCo Sarl, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ETHNIKI Holding Sarl με σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών της.

Παράλληλα, θα υπάρχουν εγγυοδοτικές δηλώσεις και αποζημιώσεις. Η μια από αυτές αφορά τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, των οποίων τα ασφάλιστρα δεν μπορούν ή μπορούν περιορισμένα να αναπροσαρμοστούν και περιλαμβάνει αποζημίωση της ETHNIKI Holding Sarl για την επιδείνωση των αποθεματικών με ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 5 – 10 χρόνια από την συναλλαγή. Παράλληλα, θα υπάρχει αποζημίωση στην περίπτωση ταμειακών ροών που υπερβαίνουν τους συμφωνημένους στόχους.

Τέλος, ο ασφαλιστικός κίνδυνος του παλιού χαρτοφυλακίου υγείας κατανέμεται σε 22,5% για τον αγοραστή και 77,5% για την ΕΤΕ (!!).
Η ΕΤΕ θα εκδώσει δάνειο μειωμένης διασφάλισης (Tier2), ποσού έως 125 εκατομμυρίων ευρώ προς την Εθνική Ασφαλιστική (όπως είχαμε αναφέρει στην ανακοίνωσή μας της 10/12/20).

Η σύμβαση bank assurance αποκλειστικού χαρακτήρα θα έχει 15ετή διάρκεια. Η καταβολή των προμηθειών στην Τράπεζα θα γίνεται σε τρίμηνη βάση και θα βασίζονται στο τεχνικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών προϊόντων που θα πουλάει η ΕΤΕ. Για τα προϊόντα που δεν προσφέρονται από την ΕΤΕ θα καταβάλλονται «προμήθειες παραπομπής».

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι οι εποπτικές και ελεγκτικές αρχές δεν θα θέσουν «επαχθείς όρους» στην συμφωνία. Αλλιώς, το deal χαλάει.

Για την holding εταιρία που θα κατέχει την Εθνική Ασφαλιστική ισχύουν:

Η εταιρία ETHNIKI Holding Sarl, η οποία, χωρίς καν να έχει γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ και χωρίς να έχει εγκριθεί η συμφωνία, έχει ήδη δημιουργηθεί, βρίσκεται μαζί με πολλές άλλες τέτοιου τύπου εταιρίες στην 20 Avenue Monterey στο Λουξεμβούργο, έχοντας μετοχικό κεφάλαιο 20.000€ με μάνατζερ τον Alex Fotakidis 44 ετών, τον Thomas Morana 39 ετών και την Carmen Andre 34 ετών.

Σημερινός μέτοχος κατά 100% της ETHNIKI Holding Sarl εμφανίζεται μια άλλη holding εταιρία, η ETHNIKI Holdings Limited, εταιρία που εδρεύει στην 27 Esplanade St, Helier Jersey JE1 1SG στα Channel Islands και έχει μετοχικό κεφάλαιο 10€!! Στην παραπάνω διεύθυνση σύμφωνα με το Google street view, στεγάζεται συνεργείο αυτοκινήτων.

Έτσι μέσα από ένα πολυδαίδαλο χρηματοδοτικό σήμα, που περιλαμβάνει αιρέσεις, προϋποθέσεις, αναβολές καταβολής ποσών, αρκετές εταιρίες holding, φορολογικούς παράδεισους και πολυεπίπεδα σχήματα εγγυήσεων, η ΕΤΕ έκρινε ότι όλα έχουν καλώς και μπορεί να ξεφορτωθεί τη μεγαλύτερη και ιστορικότερη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρία της χώρας μας. Την Εθνική Ασφαλιστική. Μετά από 130 χρόνια, στη μαύρη επέτειο της χούντας, αποφασίζει για το ξεπούλημα.

Σκουρλέτης: Να αποτραπεί η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

«Η κυβέρνηση προωθεί μια αποεπένδυση για την Τράπεζα και ένα σκανδαλώδες ξεπούλημα της εταιρείας σε ξένα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά εγκαθιδρύονται ταχύτατα σε τομείς της παραγωγικής και χρηματοοικονομικής δραστηριότητας όχι με όρους βιωσιμότητας, διατηρησιμότητας και προστιθέμενης αξίας για την οικονομία ως σύνολο αλλά με γνώμονα την υπερσυγκέντρωση αγορών για τη γρήγορη κερδοφορία χωρίς τοποθέτηση μακρόπνοων κεφαλαίων και δημιουργία νέων υποδομών».Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Πέρασε ένας μήνας από την κατάθεση ερώτησης[1] μας στη Βουλή για να μην (ξε)πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική (η μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική) σε ξένο fund-CVC- και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα-προτάσεις που θέσαμε προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Ερωτήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες της εταιρείας και βεβαίως το δημόσιο συμφέρον.

Το μόνο έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε ήταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που σημειώνει ότι μέχρι τις 23.03.2021 δεν της έχει γνωστοποιηθεί η εν θέματι συναλλαγή για να εξετάσει την τυχόν συγκέντρωση επιμέρους αγορών (ιδιωτικά νοσοκομεία, τρόφιμα, ιδιωτική ασφάλιση, ενέργεια) της ελληνικής οικονομίας σε λίγα χέρια.

Όμως το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση μεθόδευσε μέσω θετικής εισήγησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +1,15% κατά 40%) να αποδεχτεί η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +1,15% τη μοναδική προσφορά εξαγοράς του 90,01% με αποτέλεσμα στις 26.03.2021 να ανακοινώνει η Τράπεζα ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση στο CVC Capital Partners’ Fund VII.

Η ανακοίνωση αυτή έφερε δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά για συμφωνία που γίνεται μόνο «με το πιστόλι στον κρόταφο» καθώς η πώληση γίνεται έναντι τιμήματος 346,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για το 90,01%, τα 221,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα από τη CVC, μέσω της Ethniki Holdings, τα υπόλοιπα 125 εκατ. ευρώ (υπό αίρεση επίτευξης στόχων) σε βάθος 5ετίας με μια επιπλέον πρόβλεψη για περαιτέρω δυνητικά έσοδα έως 120 εκατομμύρια ευρώ ως upfront fee με μεγάλη όμως επισφάλεια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου από αυτή την εξέλιξη για την κοινωνία, την οικονομία και το δημόσιο συμφέρον η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 20%, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους, πάνω από 2.000 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.400 συνεργαζόμενους πράκτορες και μεσίτες και έχει χαρτοφυλάκιο με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες με καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έτη που το 2020 άγγιξε τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Τι έχει να προσφέρει λοιπόν στην ελληνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον η εκποίηση της;

(Ξε)Πουλάνε την Εθνική Ασφαλιστική σε έναν μόνο υποψήφιο αγοραστή, με την άμεση είσπραξη καθαρών κερδών 3-4 ετών (σε μέσο όρο δεκαετίας) υποδαυλίζοντας κάθε έννοια εύλογης οικονομικής συμπεριφοράς και βάζοντας ξανά τη χώρα σε μνημονιακή τροχιά και επιτροπεία που αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση προωθεί μια αποεπένδυση για την Τράπεζα και ένα σκανδαλώδες ξεπούλημα της εταιρείας σε ξένα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά εγκαθιδρύονται ταχύτατα σε τομείς της παραγωγικής και χρηματοοικονομικής δραστηριότητας όχι με όρους βιωσιμότητας, διατηρησιμότητας και προστιθέμενης αξίας για την οικονομία ως σύνολο αλλά με γνώμονα την υπερσυγκέντρωση αγορών για τη γρήγορη κερδοφορία χωρίς τοποθέτηση μακρόπνοων κεφαλαίων και δημιουργία νέων υποδομών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το καθεστώς αποικιοκρατίας και κλεπτοκρατίας που επανέρχεται επιθετικά στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας αποτελεί η πρόβλεψη για earn out scheme που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα, που συναρτά το υπό αίρεση τίμημα με την ευχέρεια του αγοραστή να αποεπενδύσει.

Τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να απαντήσουν τώρα σε όλα τα ερωτήματα μας και να μας προσκομίσουν όλα τα σχετικά έγγραφα για τις εκτιμήσεις που έχουμε ζητήσει με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε διαδικασία εκποίησης της εταιρείας και να ενημερωθούν με επάρκεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα πραγματικά δεδομένα αλλά και να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις που έχουμε προτείνει δημόσια όπως την ένταξη της εταιρίας στο χρηματιστήριο.

Να είναι σίγουροι όλοι οι θεσμικοί φορείς που προχωρούν σε αυτές τις αποφάσεις ότι θα λογοδοτήσουν πολιτικά και θεσμικά απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΥΓ: Η στάση υποταγής της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να εκχωρεί μέσα από τα προαναφερόμενα και χωρίς καμία μέριμνα το κτίριο επί της οδού Κοραή 4, που στεγάζεται μεταξύ άλλων η Εθνική Ασφαλιστική, έναν χώρο Ιστορικής Μνήμης όπου στα υπόγεια του «ακούμε» τους τοίχους να αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων της κατοχής καθώς χρησιμοποιήθηκε κατά τη γερμανική κατοχή ως χώρος βασανιστηρίων».