Ανοιχτή επιστολή προς τον Κ. Μητσοτάκη με τις θέσεις της για την καλλιτεχνική παιδεία δημοσιοποίησε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ads

Μεταξύ άλλων, η ΕΕΣ τονίζει ότι από την επίμαχη ανάρτηση του πρωθυπουργού απουσιάζει ο κινηματογράφος, ενώ αναδεικνύει και το ζήτημα της έλλειψης κατάλληλων υποδομών από την ιδιωτική κινηματογραφική εκπαίδευση.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΕΣ:

«Προς

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά  και εύλογα ερωτηματικά μελετήσαμε την πρόσφατη δημόσια παρέμβαση σας στα θέματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της χώρας.

Ads

Αφορμή υπήρξαν οι έντονες αντιδράσεις όλων των κλάδων των καλλιτεχνών, μετά τη δημοσίευση του Π.Δ. 85/2022 .

  • Κάνατε εύστοχες αλλά οδυνηρές διαπιστώσεις για τα χρόνια δίκαια ζητήματα της Καλλιτεχνικής Παιδείας.
  • Υποσχεθήκατε άμεση νομοθετική ρύθμιση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών στο δημόσιο.
  • Δεσμευτήκατε ότι οι παραστατικές τέχνες θα αποκτήσουν «δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές μέχρι το 2025»
  • Υποσχεθήκατε «προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών».
  • Αναγγείλατε τη δημιουργία τριών διυπουργικών ομάδων εργασίας «μια για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μια για το χορό και μια για τη μουσική».

Διαπιστώσεις, δεσμεύσεις, αναγγελίες, υποσχέσεις που ακούμε δεκαετίες τώρα. Κάθε καλόπιστος όμως γνώστης των θεμάτων οφείλει να θεωρήσει καταρχήν  ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας ανοίγει για πρώτη φορά ένα τόσο σοβαρό εκπαιδευτικό ζήτημα που στον τομέα του Πολιτισμού η Ελλάδα παραμένει ουραγός ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για μια σοβαρή παράλειψη με τρεις επισημάνσεις.

Η ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ: Αναφέρετε κύριε Πρωθυπουργέ ως παραστατικές τέχνες το Θέατρο, τον Χορό και τη Μουσική. Και ο Κινηματογράφος, κύριε Πρωθυπουργέ, η πλέον αναγνωρισμένη διεθνώς μορφή του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού;

Η τέχνη του Κακογιάννη, του Κούνδουρου, του Γεωργιάδη, του Κανελλόπουλου, του Μανθούλη, του Γαβρά, του Αγγελόπουλου, του Βούλγαρη, του Παναγιωτόπουλου, του Φέρρη, του Λάνθιμου και των άλλων κινηματογραφικών δημιουργών δεν είναι παραστατική τέχνη;

Δεκαετίες τώρα οι ελληνικές ταινίες συμμετέχουν σε όλα τα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπου αποσπούν διεθνή βραβεία και διακρίσεις, αγοράζονται και παίζονται σε δεκάδες χώρες του κόσμου, προβάλλουν τη χώρα μας χωρίς την ανάλογη κρατική στήριξη.

Πενήντα χρόνια τώρα, οι κινηματογραφικοί δημιουργοί διεκδικούμε μια δημόσια σχολή Οπτικοακουστικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου και η Πολιτεία αδρανεί όταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τέτοιες σχολές ήδη από τη δεκαετία του 1920. Είναι λοιπόν παράδοξο τουλάχιστον να μη συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες σας η κινηματογραφική εκπαίδευση και να μην ορίζετε ανάλογη ομάδα εργασίας γι’ αυτόν τον σκοπό.

Επισήμανση 1η : Λέτε προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών, και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Για ποια ακαδημαϊκά δικαιώματα των νέων γενεών του ελληνικού κινηματογράφου που είναι έρμαιες ιδιωτικών σχολών χωρίς κατάλληλες υποδομές για να μορφώσουν σύγχρονους σκηνοθέτες, δραματουργούς, διευθυντές φωτογραφίας, στελέχη της παραγωγής κτλ ;

Επισήμανση 2η: Στις συνθέσεις των ομάδων εργασίας συμπεριλαμβάνονται διορισμένοι διευθυντές οργανισμών και περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο οι μαζικοί φορείς των καλλιτεχνών. Μα οι φορείς γνωρίζουν σε εύρος και βάθος τα θέματα, διαθέτουν την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία και έχουν διαμορφώσει σύγχρονες θέσεις, μέσα από Συνέδρια και Ημερίδες για τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Επισήμανση 3η: Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν το αποσύρετε, ρυθμίζετε μόνο τα μισθολογικά όσων καλλιτεχνών προσλαμβάνετε στους ΟΤΑ και δημόσιο. Όλοι οι υπόλοιποι, οι δεκάδες χιλιάδες των καλλιτεχνών, που υποβαθμίστηκαν τα πτυχία τους που το Π.Δ. τα εξίσωσε με τα απολυτήρια λυκείου στη συνείδηση τους παραμένει η αδικία ενώ τελείωσαν μια ιδιωτική σχολή, που είχε διαβαθμιστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως ανώτερη.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Το θέμα άνοιξε. Όμως το πρόβλημα παραμένει.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, διαχρονικά ένας αξιόπιστος σύμβουλος της Πολιτείας, είναι πάντα στη διάθεση σας για προτεινόμενες λύσεις.

Με τιμή

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ».