Συνέχεια στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο τις καταγγελίες για τις λεγόμενες “VIP ΜΕΘ” δόθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, να επαναλαμβάνει ότι η  νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας ετοιμάζει αναφορά στην εισαγγελία για το ζήτημα.

Ads

Μιλώντας με σκληρά λόγια για την υπάρχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία που περιθάλπουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε πώς το σύστημα του υπουργείου Υγείας, για την επιλογή ασθενών, διαπράττει αδικήματα.

«Αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλούνται όσοι κάνουν τις καταγγελίες και η ΠΟΕΔΗΝ», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μίλησε για «vip κλίνες ΜΕΘ» αλλά ότι «εμφανίζονται κενές κλίνες στο σύστημα και δεν καταλαμβάνονται από διασωληνωμένους ασθενείς».

«Το σύστημα διαπράττει αδικήματα. Εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα και ελπίζουμε να μην ξεχαστεί το ζήτημα και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», κατέληξε.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά «αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις, για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

«Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας», υποστήριξε το υπουργείο Υγείας.

Παν. Παπανικολάου: Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στα δικά της fake news

Την ίδια στιγμή μιλώντας επι του ζητήματος στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στα δικά της fake news».

Ο ίδιος σημειώνει πως από τα ίδια τα στοιχεία και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προκύπτουν ανακολουθίες που οδηγούν στο συμπέρασμα της ύπαρξης κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για «Μητροπολίτες», και οι οποίες μάλιστα κατά κανόνα ανήκουν σε πανεπιστημιακές πτέρυγες ΜΕΘ που δεν διευθύνονται από γιατρούς του ΕΣΥ.

«Ρωτάω επίμονα κάθε μέρα και δεν έχουν απαντήσει ποτέ. Από τους νεκρούς από covid-19 που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα, πόσοι πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε πρόχειρους αναπνευστήρες και κοινούς θαλάμους όντας στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ; Δεν έχουν απαντήσει ποτέ», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Η διαδικτυακή καμπάνια #Εσύ_για_όλους

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει διαδικτυακή καμπάνια #Εσύ_για_όλους, η οποία έχει ως διακηρυγμένο στόχο  την ενδυνάμωση και τη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας μάλιστα υπογραφές στο  esygiaolous.gr.

«Η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα πόσο πολύτιμο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό καθημερινά καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει το αγαθό της υγείας για όλες και όλους μας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, όχι απλά δε στέκεται αρωγός στις προσπάθειες αυτές, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι τις σαμποτάρει. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που προϋπήρχαν της πανδημίας, τώρα πια έχουν καταστροφικές συνέπειες. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στη μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ, σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες του», αναφέρει η πρωτοβουλία.

«Βρισκόμαστε στο 2021. Η δημόσια δωρεάν υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που αξίζει σε όλες και όλους μας, θα το απαιτήσουμε όλες και όλοι μας. Υπογράφουμε και διαδίδουμε αυτό το ψήφισμα, καθώς και τα βίντεο της καμπάνιας με τα hashtag #ΕΣΥ_για_όλους #ΕΣΥ_για_όλες. Λέμε όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Απαιτούμε τη γενναία ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές», καταλήγει το ψήφισμα.

Το κείμενο του ψηφίσματος στο esygiaolous.gr:

Η δημόσια δωρεάν υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα. Υπογράφουμε και διαδίδουμε αυτό το ψήφισμα.

Η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα πόσο πολύτιμο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό καθημερινά καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει το αγαθό της υγείας για όλες και όλους μας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, όχι απλά δε στέκεται αρωγός στις προσπάθειες αυτές, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι τις σαμποτάρει. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που προϋπήρχαν της πανδημίας, τώρα πια έχουν καταστροφικές συνέπειες. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στη μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ, σε σχέση με τις τεράστιες
ανάγκες του.

Η πρώτη χρονιά της πανδημίας μας βρήκε με τον προϋπολογισμό για την Υγεία πετσοκομμένο κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων χρόνων. Και φέτος, παρόλο που οι νεκροί , όχι μόνο από covid αλλά και από τις υπόλοιπες ασθένειες, έχουν πολλαπλασιαστεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει πάλι τον προϋπολογισμό για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια.

Αυτός ο παραλογισμός δεν οφείλεται στην διαπιστωμένη ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά σε οργανωμένο σχέδιο. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Οι άνθρωποι αυτοί, που θεωρούν την υγεία εμπόρευμα, αντί να δουν την πανδημία ως ευκαιρία να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία να προχωρήσουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Τα περιστατικά covid πηγαίνουν όλα στα δημόσια νοσοκομεία και οι υπόλοιποι ασθενείς καλούνται ή να μπουν στην αναμονή για μήνες ή να καταφύγουν σε κάποια ιδιωτική κλινική.

Αλλά και το σχέδιο για ΣΔΙΤ, με το οποίο οι ιδιώτες θα εκμεταλλευτούν το προσωπικό και τις υποδομές του ΕΣΥ που φτιάχτηκαν και συντηρούνται με τη φορολογία όλων μας, έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και αφορά για αρχή 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι δύσκολες συνθήκες οι οποίες ζούμε δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για αδράνεια. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ έχουν κινητοποιηθεί για την ενίσχυσή του πολλές φορές.

Πρωτοβουλίες κατοίκων και υγειονομικών ξεπηδούν σε όλη τη χώρα, όπως αυτή για το άνοιγμα του Νοσοκομείου Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη από το Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις φωνές, να ενώσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Όλοι και όλες εμείς, που χρειαζόμαστε το σύστημα Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, πρέπει να μιλήσουμε. Όλοι και όλες εμείς, που έχουμε νοσηλευθεί, που η οικογένεια ή οι φίλοι μας έχουν ανάγκη νοσηλείας σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή κάποιο Νοσοκομείο, πρέπει να σταθούμε στο πλάι των ανθρώπων του ΕΣΥ.

Βρισκόμαστε στο 2021. Η δημόσια δωρεάν υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που αξίζει σε όλες και όλους μας, θα το απαιτήσουμε όλες και όλοι μας.

Υπογράφουμε και διαδίδουμε αυτό το ψήφισμα, καθώς και τα βίντεο της καμπάνιας με τα hashtag #ΕΣΥ_για_όλους #ΕΣΥ_για_όλες  Λέμε όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Απαιτούμε τη γενναία ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές.

#ΕΣΥ_για_όλους #ΕΣΥ_για_όλες