Το Tvxs εγκαινιάζει τη στήλη ΕΣΥ 1556 με ειδήσεις και μαρτυρίες που αφορούν το σύστημα υγείας, την κατάσταση στο ΕΣΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος το υπουργείο Υγείας, αντί για προσλήψεις, ανακοίνωσε τη γραμμή 1556, η οποία όπως ανέφερε θα αρχίσει τη λειτουργία της στα μέσα Ιουλίου, για οποιαδήποτε απορία έχει οποιοσδήποτε σχετικά με το σύστημα υγείας: ραντεβού, συνταγογραφήσεις, κόστος φαρμάκων κ.λπ.

Στη δική μας «γραμμή» ΕΣΥ 1556, οι αναγνώστες του Tvxs θα μπορούν να στέλνουν στο newsroom@tvxs.gr (με τίτλο ΕΣΥ 15556) μαρτυρίες ή καταγγελίες για όσα αντιμετωπίζουν στο χώρο της υγείας.

Παράλληλα, η δημοσιογραφική ομάδα μας θα αναδεικνύει ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, όπως καταγγέλλουν και περιγράφουν οι Ενώσεις των υγειονομικών, οι γιατροί και οι πολίτες.

Ads

Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Μεγάλες ελλείψεις και σοβαρά κενά σε προσωπικό όλων των τμημάτων και των ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας περιέγραψαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 23 Μαΐου.

Δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Οι ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό (πλην Ιατρών) ανέρχονται σε 334 κενές οργανικές θέσεις. Από τις παραπάνω κενές, 252 εργαζόμενοι υπηρετούν σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου με διαφορές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου, είτε είναι μετακινημένοι από άλλες δομές και σε προσωποπαγείς θέσεις και 92 θέσεις παραμένουν δεσμευμένες για προκηρύξεις που τρέχουν ή πρόκειται να προκηρυχθούν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μονάδας αιμοκάθαρσης όπου απαιτείται άμεση προκήρυξη δύο και όχι μιας οργανικής θέσης, καθώς η μια γιατρός του τμήματος συνταξιοδοτείται.

Αντίστοιχα χαρακτήρισε ως τραγική την κατάσταση στη ΜΕΘ, όπου υπάρχουν δώδεκα κλίνες σε λειτουργία. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παρατηρείται και στο Ιατρικό προσωπικό με τις κενές θέσεις να αγγίζουν τις 42 θέσεις ιατρών. Πρόκειται για μεγάλο έλλειμμα διότι υπενθυμίζουμε ότι ο οργανισμός του Νοσοκομείου είναι μνημονιακά περικομμένος από το 2012 κατά σχεδόν 60 θέσεις με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες να μην ανταποκρίνονται στις τρέχουσες υπαρκτές ανάγκες. Δηλαδή υπηρετούν 93 μόνιμοι Ιατροί από τους οποίους 2 είναι μετακινημένοι σε άλλες δομές και 6 σε προσωποπαγείς από τις 134 θέσεις του Οργανισμού. Επίσης 23 υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και 4 είναι μετακινημένοι από άλλες δομές στο Νοσοκομείο μας».

ΟΕΝΓΕ: «Στέλνουν τους ασθενείς σε περιφερειακά νοσοκομεία για να μειωθούν οι λίστες αναμονής των απογευματινών χειρουργείων»

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, προκάλεσαν οι νέες οδηγίες από τη 4η Υγειονομική Περιφέρεια (αφορά τα δημόσια νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και το Διδυμότειχο) για τη Β’ φάση των απογευματινών χειρουργείων.

Η Ομοσπονδία εκφράζει τις έντονες διαμαρτυρίες της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και παράλληλα καλεί τους χειρουργούς να απέχουν από τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες, ζητείται από τους γιατρούς να συγκροτήσουν ομάδες ώστε να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε περιοχές στις οποίες δεν διεξάγονται απογευματινά χειρουργεία και οι ασθενείς αρνούνται να μετακινηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής από τη Θεσσαλονίκη θα χειρουργηθεί στο νοσοκομείο της Καβάλας, της Κομοτηνής ή της Ξάνθης.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ: «Δε φτάνει που ούτως ή άλλως, η διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, με δεδομένες τις δυνατότητες των νοσοκομείων το απόγευμα, έχει τρωτά σημεία (ως προς τη δυνατότητα αντιμετώπισης επείγοντος περιστατικού) τώρα καλούν τους ασθενείς να χειρουργηθούν από γιατρό που δεν τον γνωρίζουν, δεν τους έχει εξετάσει ποτέ, δε γνωρίζει το ιστορικό τους και μάλιστα σε νοσοκομείο που δεν εργάζεται, που αγνοεί τις ιδιαιτερότητές του και τις δυνατότητές του».

Οι υγειονομικοί ζητούν τη μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω μαζικών προσλήψεων, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν λειτουργούσε το 30% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών στη Θεσσαλονίκη, η λίστα αναμονής θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά σε λιγότερο από έναν χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

ΕΙΝΑΠ για απογευματινά χειρουργεία: «Περιμένουν 100.000 ασθενείς – Αυτή είναι η μείωση της λίστας αναμονής;»

«Ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αποτελούν προσφορά στους «μη έχοντες τη δυνατότητα» να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρόκληση για το λαό που καλείται να ξαναπληρώσει για την περίθαλψή του. Το παραμύθι για δήθεν μείωση της λίστας αναμονής έχει καταρριφθεί πανηγυρικά (μέχρι στιγμής 5.000 απογευματινά χειρουργεία σε σύνολο 100.000 ασθενών που περιμένουν)». Τα παραπάνω αναφέρει η ΕΙΝΑΠ σε σημερινή της ανακοίνωση ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα απογευματινά χειρουργεία.

«Η κυβέρνηση αρχικά επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι κερνώντας» τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία μόνο δωρεάν δεν είναι, αφού τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης ο λαός τα χρηματοδοτεί (επί της ουσίας έδωσαν ελάχιστα για να κερδίσουν πολλά περισσότερα)», τονίζει η ΕΙΝΑΠ για να συμπληρώσει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις με τα sms που στέλνει το Yπουργείο σε ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής και τους λέει ότι μπορούν να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα στέλνουν νέο ζεστό χρήμα προς τους κλινικάρχες και συνιστούν νέα αφαίμαξη από τις τσέπες των ασθενών».

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «διεκδικεί και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να διεκδικήσουν πιο δυναμικά να ανοίξουν οι 100 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διπλασιασμό των μισθών όλων των νοσοκομειακών γιατρών και επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού. Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 6 Ιουνίου ώρες 08:00 – 11:00».

Καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού το Νοσοκομείο Ρόδου

«Το Νοσοκομείο καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού». Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου γιατροί και νοσηλευτές που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Ρόδου. Τον λόγο έλαβαν, εκτός από τα μέλη του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών, διευθυντές τμημάτων και κλινικών, μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές για να περιγράψουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Σάββα Καραταπάνη, αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες 85 από τις 153 θέσεις γιατρών, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. «Το υπουργείο πρέπει να δει το νοσοκομείο Ρόδου με άλλο μάτι. Το ΕΣΥ έχει γεράσει, το προσωπικό που φεύγει δεν αναπληρώνεται και σύντομα θα φθάσουμε σε αδιέξοδο» είπε.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλύπτεται από ειδικευόμενους γιατρούς, χωρίς να λειτουργεί συνεχώς γραφείο κίνησης και διαλογής, με αποτέλεσμα «να δημιουργείται το αδιαχώρητο και μια κατάσταση που δεν τιμά ούτε το προσωπικό, ούτε τους ασθενείς που πρέπει να εξετάζονται με αξιοπρέπεια», όπως είπε ο ειδικευόμενος παθολόγος Ιωάννης Ψαρομπάς.

Στις δύο Παθολογικές Κλινικές, υπηρετούν 6 γιατροί, εκ των οποίων οι 3 (οι διευθυντές Στέλιος Καραταπάνης και Γιώργος Ψελλάκης και ακόμα ένας γιατρός) παραμένουν οικειοθελώς με παράταση θητείας. Όταν θα αποχωρήσουν, η λειτουργία των Κλινικών, θα είναι αδύνατη.

Η Νευρολογική Κλινική οδεύει προς αναστολή λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν νοσηλευτές, ενώ υπηρετούν 2 από τους 4 γιατρούς. Σύμφωνα με την διευθύντρια της, κ. Καλιαντζόγλου, υπήρξε ενδιαφέρον για 15 θέσεις νοσηλευτών και 4 τραυματιοφορέων (επικουρικό προσωπικό), αλλά δεν προσελήφθησαν, γιατί το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να εκτελεί χρέη διοικητή!

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με 3 γιατρούς για 6 κρεβάτια, ενώ οι χειρουργικές αίθουσες είναι μόνο δύο, λόγω έλλειψης νοσηλευτών. «Ποτέ δεν υπήρξε λίστα αναμονής 2.000 ασθενών για χειρουργείο. Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν, με απειλές, τον Νοέμβριο και σταμάτησαν πανελλαδικά. Στη Ρόδο έχουν γίνει 85» είπε η αναισθησιολόγος Πολύμνια Γαλανού.

«Είμαστε 150 νοσηλευτές, για 370 κλίνες. Είμαστε και ‘μεις ασθενείς, αφού οι περισσότεροι έχουμε μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα. Βιώνουμε καταστάσεις εργασιακής γαλέρας» τόνισε η νοσηλεύτρια Ελένη Αγγέλη.

Θεσσαλονίκη: Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να μεταφέρει στο νοσοκομείο ανήλικη που λιποθύμησε

Ανησυχία προκάλεσε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 20/5 έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μια 16χρονη κοπέλα να λιποθυμά στον εξωτερικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του emakedonia.gr, η ανήλικη λιποθύμησε λίγο πιο πάνω από την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, ενώ στο πλευρό της ήταν και η φίλη της. Την κοπέλα προσπάθησαν να συνεφέρουν φοιτητές που βρίσκονταν δίπλα ακριβώς στο σημείο και την είδαν να πέφτει, βοηθώντας την να μεταφερθεί στην σκιά και παρέχοντας της νερό και φαγητό.

Την στιγμή που τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούσαν να την συνεφέρουν, ένας φοιτητής κάλεσε το ΕΚΑΒ προκειμένου να έρθει στο σημείο, όμως η απάντηση που έλαβε ήταν πως «Το ΑΧΕΠΑ είναι δίπλα» και πως δεν μπορεί να έρθει ασθενοφόρο. Πράγματι η άμεση βοήθεια δεν ήρθε στον πανεπιστημιακό χώρο, όμως ευτυχώς μετά από λίγο η κοπέλα είχε συνέλθει.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και τις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ, μιλά στο emakedonia.gr ο συντονιστής και εξηγεί τι γίνεται στα επείγοντα περιστατικά και ποια η «διαλογή» που γίνεται μεταξύ τους.

Ειδικότερα ο συντονιστής αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε στόλο και προσωπικό πράγμα που οδηγεί στην τεράστια αναμονή και στο να χρειάζεται να «ιεραρχήσουν» την προτεραιότητα των περιστατικών τη στιγμή που δηλώνει πως «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 περιστατικά σε αναμονή».

Μάλιστα, ο συντονιστής τονίζει πως κύρια προτεραιότητα έχουν περιστατικά εμφράγματος, οι πτώσεις από ύψος, τα τροχαία ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στον δρόμο για την εξυπηρέτηση του κόσμου προκύπτει ξαφνικά νέο συμβάν.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα φάρμακα δεν μπορεί να είναι τζάμπα»

Για τις τιμές των φαρμάκων μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Συνδέσεις.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή του κόσμου δεν αλλάζει. Είναι ποσοστιαία η συμμετοχή που ίσχυε. Απλά όταν αυξάνεται η λιανική τιμή ενός φαρμάκου και η ποσοστιαία συμμετοχή παραμένει ίδια, αυξάνεται κατά κάτι και η συμμετοχή. Στο ίδιο δελτίο τιμών που αυξήθηκαν 880 κωδικοί μειώθηκαν σε 6.500 κωδικούς. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα; Τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τζάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα. Οι τιμές που αυξήθηκαν είναι στην Ελλάδα τζάμπα. Για παράδειγμα η ετοποσίδη στην Ελλάδα πωλείται εννέα ευρώ, ενώ στη Γερμανία 50 ευρώ. Η εταιρεία προτιμά να το πουλάει στα 50 ευρώ και έτσι το είχε αποσύρει από την Ελλάδα. Εγώ γενικά έχω μία τάση στην πολιτική μου διαδρομή: δεν θέλω να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγα λεπτά παραπάνω ή λίγα ευρώ πάνω σε οριακές περιπτώσεις αλλά να το βρει».