Οι δυο τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία δηλαδή η συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για εκεχειρία και δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Ιντλίμπ της Συρίας αλλά και η έκτακτη χρηματοδότηση των 500 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό φαίνεται πως αλλάζουν τη στάση της Άγκυρας στον Έβρο. 

Ads

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ αλλά και η ΕΡΤ από το πρωί, η Άγκυρα φαίνεται να κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτό θα σημάνει την σημαντική μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη είναι αισθητά μεγάλη η μείωση του πληθυσμού που παρέμενε συγκεντρωμένος στα σύνορα και ότι εκκενώνεται καταυλισμός που είχε στηθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων, με το πού θα μεταφερθεί ο κόσμος να παραμένει άγνωστο. 

Οι τουρκικές αρχές φέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η Άγκυρα θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ads

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια της Deutsche Welle η περιοχή έχει ήδη αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες και ένας αστυνομικός ήδη ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Η ανταποκρίτρια παραθέτει φωτογραφίες στο Twitter, δείχνοντας σημείο του περάσματος γεμάτο πριν από αρκετές ώρες και όπως είναι τώρα, δηλαδή άδειο.

Το πρωί πάντως υπήρχαν αναφορές για μικρές εστίες έντασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις Καστανιές και ρίψεις χημικών και καπνογόνων από την τουρκική πλευρά στο ελληνικό φυλάκιο της περιοχής. Κατά ορισμένες πληροφορίες ομάδες προσφύγων και μεταναστών προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα με τις ελληνικές αρχές να ρίχνουν δακρυγόνα και να κάνουν χρήση της αύρας νερού. 

Προς το παρόν η κατάσταση στον Έβρο παραμένει πάντως συγκεχυμένη αφού υπάρχουν και εντελώς αντίθετες αναφορές που μιλούν για νέα μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.