Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» αποκαλύπτει ότι οι καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γνωστές στις αρχές για περισσοτέρους από δύο μήνες, δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου.

Ads

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος χθες Σάββατο στο δελτίο ειδήσεων του Mega, όταν πριν από δέκα μέρες κατέθεσε ο 19χρονος μιλώντας για ασελγείς πράξεις εις βάρος του στην «Κιβωτό» τότε «αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση άρον- άρον της υπόθεσης, όχι μόνο με γενικόλογο δελτίο Τύπου, αλλά με διαρροή των καταθέσεων των κεντρικών προσώπων». Πρόσθεσε επίσης ότι η εσπευσμένη διαρροή της υπόθεσης προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών που είχαν στείλει τον φάκελο στην αστυνομία, προκειμένου να τον ερευνήσει και να τον γυρίσει πίσω «κι όχι να σπεύσει να διαρρεύσει για λόγους επικοινωνιακούς το περιεχόμενό του».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λαμπρόπουλος στο Mega, σημαντικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή έγινε «πιθανώς για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα, όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής”, επειδή στην επικαιρότητα «κυριαρχούσε η υπόθεση των υποκλοπών».

Σημειώνεται πάντως ότι στο σχετικό ρεπορτάζ του Β. Λαμπρόπουλου στο σημερινό “Βήμα” δεν υπάρχει  η προαναγγελθείσα αναφορά για τις επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες που επέσπευσαν τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Το δημοσίευμα των «Νέων»

Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Αθηνών. Εκτός από τα «κενά» στον χειρισμό της υπόθεσης από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., προκύπτουν ερωτήματα και για τη στάση του αρμόδιου Υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, με το δημοσίευμα να βάζει στο «κάδρο» και τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ads

Παράλληλα, διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα που αφορούν στους ελέγχους στις δομές της οργάνωσης, τα ταμεία και τα οικονομικά στοιχεία των υπευθύνων, καθώς και σχετικά με τις αναδοχές παιδιών που ήταν στα σπίτια της «Κιβωτού». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρούσε την υπόθεση «με αργούς ρυθμούς», μέχρι την κατάθεση του 19χρονου…

Στα «Νέα» απάντησε η ΕΛ.ΑΣ., αποποιούμενη κάθε ευθύνης και υποστηρίζοντας πως το εν λόγω δημοσίευμα «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως «Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη».

«Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοέμβριου 2022, στην παραγγέλουσα Αρχή. Συνεπώς σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

image

Σπίρτζης: «Σιγή ιχθύος» ο Θεωδορικάκος – Γιατί τώρα η δημοσίευση του θέματος της Κιβωτού

Ο τoμεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» κατηγορεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο ότι τηρεί «σιγή ιχθύος» σχετικά με τις αποκαλύψεις οτι η ΕΛΑΣ γνώριζε από τον Αύγουστο τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου.

Ο κ. Σπίρτζης ρωτά δημοσίως, μεταξύ άλλων, αν ισχύουν οι αποκαλύψεις και γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αναδειχθεί το γεγονός μετά από 4 μήνες.

Ολόκληρη η δήλωση Σπίρτζη:

«Σιγή ιχθύος από τον λαλίστατο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο για το αν ήξεραν από τον Αύγουστο για την “Κιβωτό του Κόσμου”»

Περιμένουμε από το πρωί τον -κατά τα λοιπά λαλίστατο- υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκο να διαψεύσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπροπούλου, ότι γνώριζαν από τον Αύγουστο τα όσα ανατριχιαστικά αποκαλύφθηκαν για την Κιβωτό του Κόσμου. Μάλλον, όμως, περιμένουμε μάταια…

Ρωτάμε δημόσια:

  • Ισχύουν οι αποκαλύψεις  ότι γνωρίζατε από τον Αύγουστο;
  • Γιατί αφήσατε τόσο χρόνο να συμβαίνουν ανατριχιαστικά γεγονότα σε παιδάκια;
  • Ισχύει ότι διαρρεύσατε κατάθεση που όφειλε να είναι απόρρητη λόγω της εισαγγελικής παραγγελίας;
  • Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να αναδείξατε το γεγονός μετά από 4 μήνες;
  • Ελπίζουμε να πάρουμε κάποια απάντηση.

Διαφορετικά επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η προπαγανδιστική τακτική σας ακόμη και σε γεγονότα που έχουν συγκλονίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Περιμένουμε τις δημόσιες απαντήσεις σας και θα επανέλθουμε.».