Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έχουν πυροδοτήσει οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως πλέον από τις κυβερνητικές ενέργειες πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία.

Ads

«Είναι ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Το τι ισχυρίζεται πλέον ένας ένοχος πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με ανακοίνωσή του δήλωσε πως «το «απόρρητο» επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση».

«Η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται», ανέφερε από την πλευρά του το ΚΚΕ και έκανε λόγο για «σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων».

Ads

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ανέφερε: «Το μπαράζ των αποκαλύψεων για το παρακράτος των υποκλοπών που έχει στήσει το καθεστώς της Μητσοτάκης ΑΕ μαζί με την καθημερινή καταστολή και το όργιο των ολιγαρχικών κλοπών σε βάρος των πολλών, καταδεικνύει τι θα πει μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία. Ήρθε η ώρα της Ρήξης».

Οι νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με τις οποίες υπουργοί της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα του δημόσιου βίου έπεσαν θύματα υποκλοπών, τα ονόματα των οποίων έδωσε στο φως της δημοσιότητας, έφεραν και την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Συγκεκριμένα, ο Ισίδωρος Ντογιάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα καταγγελόμενα και να καλέσει σε κατάθεση τον εκδότη του «Documento» Κώστα Βαξεβάνη.

Η κυβέρνηση απαντώντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου λέει πως «όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία».

Τι λέει ο Βαξεβάνης

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» σχετικά με τις αποκαλύψεις που προχώρησε η εφημερίδα του για τις υποκλοπές, υπογράμμισε ότι «έχουμε όλα τα στοιχεία εκείνα και τις αποδείξεις για την ενοχή του κ. Μητσοτάκη».

Σχετικά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε : «Ο κ. Οικονόμου ήθελε να κάνει τον καμικάζι του κ. Μητσοτάκη χθες, να κάνει έφοδο στη γελοιότητα, στην αυτογελοιοποίηση και νομίζω ότι είναι ορατό πλέον, δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε μέχρι και τα συστημικά μέσα. Ότι όλο αυτό το οποίο έγινε και η απάντηση ήταν μια αποδοχή, γιατί ο κ. Οικονόμου αφού βρίζει σε βαθμό να κινδυνεύει ποινικά για αυτά που έχει πει, «συκοφάντη» κλπ, κατέληξε στο ότι γίνονται παρακολουθήσεις αλλά εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση) δεν έχουμε καμία σχέση. Πρόκειται για μια παραδοχή».

Ο κ. Βαξεβάνης υπογράμμισε επιπλέον ότι «η συμπεριφορά ενόχου του κ. Μητσοτάκη είναι δεδομένη», αναφέροντας στη συνέχεια ορισμένα γεγονότα που έχουν γίνει ήδη γνωστά και αποδεικνύουν τη δυσχερή θέση του πρωθυπουργού: «Πήρε την ΕΥΠ πάνω του, την έβαλε να κάνει παρακολουθήσεις, έκανε νόμο για να μην μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης αν παρακολουθείται. Στη συνέχεια όταν ξέσπασε το σκάνδαλο τα έριξε στον ανιψιό του και τον οδήγησε σε παραίτηση για αυτό. Στη συνέχεια δεν πήγε καν να ειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, σε όλη αυτή τη συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών και ως κερασάκι στην τούρτα, όταν ήρθε η PEGA, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, έστριψε διά του αρραβώνος με τη συνεχή αντιθεσμική συμπεριφορά. Άρα, για να μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε και επειδή δεν προέκυψε κάτι εν κενώ, έχουμε όλα τα στοιχεία εκείνα και τις αποδείξεις για την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν μιλάει, βγάζει κάτι τύπους σαν τον κ. Οικονόμου να ψελλίσουν προπαγανδιστικά επιχειρήματα του στυλ ότι «είναι αόριστα» κλπ».

Σχετικά με την πρόσφατη εντολή έναρξης προκαταρκτικής έρευνας,  κ. Βαξεβάνης, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη λειτουργία της δικαιοσύνης, λέγοντας: «Μόλις τώρα ανακοίνωσε, αφού το προανήγγειλε ο κ. Οικονόμου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ότι ξεκινάει προκαταρκτική έρευνα. Μία ακόμα. Είναι η πέμπτη. Έχουμε πέντε προκαταρκτικές έρευνες, για τις οποίες την εντολή για την έρευνα την έχει πταισματοδίκης, για το πώς υπήρξαν διαρροές, για το τι έγινε με τον Ανδρουλάκη, για το τι έγινε με τον Κουκάκη, αλλά την έρευνα για τις διαρροές από την ΕΥΠ την κάνει προσωπικά ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πώς το εξηγεί αυτό;».

Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως το Documento, υπό παρακολούθηση είχαν τεθεί μεταξύ άλλων κορυφαίοι υπουργοί (νυν και πρώην) της κυβέρνησης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, αλλά και σημαντικά πρόσωπα των ΜΜΕ. Οι πληροφορίες για τα πρόσωπα και τους λόγους της παρακολούθησης καταδεικνύουν τους σχεδιασμούς και τη δράση ενός ανεξέλεγκτου κυβερνητικού κέντρου στο Μαξίμου με πρωθυπουργική σφραγίδα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή των «στόχων» αλλά και του χρόνου της παρακολούθησης φέρεται να είχε το εν λόγω κέντρο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ΕΥΠ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρονται και προκύπτουν από την έρευνα το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ και το Predator ήταν σε συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση, με καθοδήγηση από το κοινό κέντρο.

Οι ενδοκυβερνητικοί στόχοι ήταν κυρίως πρόσωπα που είτε θεωρούνταν ως «ανεπιθύμητοι» για τον πρωθυπουργό, είτε «επικίνδυνοι» με τη συμπεριφορά και την επιρροή τους και για αυτό τέθηκαν σε παρακολούθηση από το σύστημα Μητσοτάκη. Στη λίστα παρακολουθήσεων υπάρχουν ακόμη και «άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη» οι οποίοι όμως κατά τις εκτιμήσεις θα μπορούσαν είτε να τον εκθέσουν, είτε να τον προδώσουν.

Σημειώνεται ακόμη πως η παρακολούθηση των επίμαχων προσώπων δεν ήταν μόνο άμεση αλλά και έμμεση (όπως στην περίπτωση παρακολούθησης Μαρινάκη μέσω Καρυπίδη και Κουρτάκη), ενώ στο στόχαστρο έμπαιναν και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους. Αυτή η πρακτική επιλεγόταν ώστε να παρακάμπτεται ο κίνδυνος να εντοπιστεί η παρακολούθηση είτε λόγω καχυποψίας, είτε λόγω ελέγχου ασφαλείας από το στόχο.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ ήταν αυτή που είχε αναλάβει τις παρακολουθήσεις. Τα πρόσωπα που επισυνδέονταν με εισαγγελική εντολή για “λόγους εθνικής ασφάλειας” σπάνια έμεναν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός της επίσημης παρακολούθησης ήταν να εντοπιστεί με ποιους έχει επαφή ο παρακολουθούμενος. Δηλαδή να ανιχνευτούν οι συχνές επαφές του. Αφού ανιχνεύονταν αναλάμβανε το Predator», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Documento, οι πηγές της λίστας αλλά και των πληροφοριών που δημοσιεύει είναι δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και εκτός από τη λίστα παρακολουθήσεων γνωρίζουν τις μεθόδους και τον σχεδιασμό. Το κακόβουλο λογισμικό φαίνεται πως εισήχθη στην Ελλάδα μέσω Κύπρου και στενών φιλικών και πολιτικών σχέσεων προσώπων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) Κύπρου και το Μέγαρο Μαξίμου.