Την υπερκοστολόγηση δημοσίων συμβάσεων, στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ, για αγορά και εγκατάσταση ψηφιακών («ευφυών») υδρομετρητών σε δημοτικά δίκτυα ύδρευσης καταγγέλλει στέλεχος του ελληνικού δημοσίου, αλλά και στελέχη σχετικών υπηρεσιών με συγκεκριμένες αναφορές και στοιχεία, σε εκτενές ρεπορτάζ των Reporters United που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (18/4).

Ads

Από το ρεπορτάζ προκύπτουν επίσης διαφωνίες για τα κριτήρια των διαγωνισμών του ΕΣΠΑ, παράτυπος παρασκηνιακός αγώνας διερεύνησης τιμών των σχετικών προϊόντων, ο ολιγοπωλιακός χαρακτήρας της αγοράς των υδρομετρητών, και ο ρόλος της Πρόσκλησης 6659 του ΕΣΠΑ, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από το Υπουργείο Ανάπτυξης, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκεντρωμένα σε 51 δήμους, η καταγγελία επικαλείται ενδείξεις εναρμονισμένων πρακτικών με την συμμετοχή πολλών συμβαλλόμενων παραγόντων.

Στο 80% των διαγωνισμών συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, ενώ τη μερίδα του λέοντος κέρδισαν πέντε εταιρείες.

Ads

Ο εξοπλισμός που αναφέρεται στην καταγγελία έχει αγοραστεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Ύδρευσης» και το ύψος των συμβάσεων για το πρόγραμμα ανέρχεται συνολικά σε 265 εκατ. ευρώ (330 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ).

Οι καταγγελίες απεστάλησαν την 1η Νοεμβρίου 2023 με τη μορφή γραπτής αναφοράς στην ηγεσία της ΕΥΔ, ενώ μια λεπτομερέστερη εκδοχή τους έχει αποσταλεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.