Διαφωνίες, γκρίνιες και πισώπλατα μαχαιρώματα χαρακτηρίζουν το εσωκομματικό σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας, με κορυφαία στελέχη να υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για καίρια ζητήματα και πρώην υπουργούς να κάνουν δημοσίως αρνητικά σχόλια για πρώην στενούς συνεργάτες τους.

Ads

Ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ. προκάλεσε κατά πρώτο λόγο η δημόσια σύγκρουση στη Βουλή του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο. Αφορμή αποτέλεσε το νομοσχέδιο για τα δάση, για το οποίο ο κ.Μητσοτάκης είχε μιλήσει με θετικά σχόλια, δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. θα το ψηφίσει επί της αρχής. Αντιθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος όσο και ο εισηγητής Γιώργος Βλάχος εξέφρασαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλήςσοβαρές ενστάσεις, αλλάζοντας άρδην την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπήρξαν κι άλλες πιο έντονες αιχμές εναντίον του κ.Μητσοτάκη, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Κιλτίδης και Γιάννης Ιωαννίδης κατέστησαν σαφές ότι θα το καταψηφίσουν!.

Πάντως από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια, ενώ όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την αλλαγή της στάσης της Νέας Δημοκρατίας ο τομεάρχης για το Περιβάλλον της Ν.Δ. παρέπεμψε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Μαρκόπουλο. Και παρατήρησε δηκτικά πως «καλά θα κάνει να έρχεται να ρωτά κι εμάς τι θα κάνει και όχι να βγαίνει και να μιλά με ύφος χιλίων καρδιναλίων…».

Ads

Την ίδια στιγμή, την εμφάνισή του έκανε και πάλι ο πρώην υπουργός Οικονομίας, κ.Αλογοσκούφης, ο οποίος – στοχεύοντας κατά βάση τον κ.Σουφλιά – έκανε λόγο για «κρατιστές και λαϊκιστές» στη Ν.Δ. που εμπόδισαν την κυβέρνηση Καραμανλή να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που ο ίδιος είχε χαράξει. «Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο, υπήρξε μία καθυστέρηση βεβαίως, αλλά αυτό τώρα είναι παρελθόν. Θα πρέπει όλη η ελληνική κοινωνία να το στηρίξει, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουν κάποιοι από εμάς για επιμέρους στοιχεία του σχεδίου…» δήλωσε ο πρώην «τσάρος» καλώντας εμμέσως και τη Ν.Δ. να κάνει το ίδιο.

Για τον υπουργό Οικονομικών είπε ότι «κάνει πολύ φιλότιμες και σοβαρές προσπάθειες». «Θα πρέπει να στηριχθεί απέναντι και στις δυνάμεις του κρατισμού και του λαϊκισμού που είναι μέσα στο ίδιο του το κόμμα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία μας». Για τον κ.Καραμανλή σχολίασε ότι το 2007 προκάλεσε εκλογές για να πάρει μέτρα για τον προϋπολογισμό. «Αυτά τα μέτρα δεν τα πήραμε» τόνισε. «Και δεν τα πήραμε – εγώ είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψει ευθύνες στον κ. Καραμανλή – λόγω της μικρής πλειοψηφίας. Μία ομάδα οπαδών του κρατισμού και του λαϊκισμού μέσα στη Ν.Δ. δεν επέτρεψε να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που έπρεπε». Επέκρινε εμμέσως και τους διαδόχους του – κκ.Σουφλιά και Παπαθανασίου – διότι ανέτρεψαν την πολιτική του.

Το «στίγμα» του στην εσωκομματική αντιπαράθεση έθεσε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος σε αλλεπάλληλες επισκέψεις του στα μπλόκα των αγροτών αρνήθηκε να τα καταδικάσει, όπως κάνει η επίσημη Ν.Δ. διακ στόματος Σαμαρά. «Εγώ έχω τη δική μου γραμμή» λέει και επαίρεται για τα 500 εκατομμύρια που έδωσε πέρυσι για να σταματήσουν τα μπλόκα. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός εσωτερικών, κ.Προκόπης Παυλόπουλος, προκαλεί και αυτός δηλώνοντας εμμέσως ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας, τη στιγμή που ο κ.Σαμαράς έχει δηλώσει ότι είναι νωρίς ακόμη να ανοίξει αυτή η συζήτηση.