Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το ότι η Ελλάδα προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του “κατόρθωμα”, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
«Ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες “Οδύσσειες”, που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής. Ούτε στη συνέχεια απέκτησε. Ούτε τώρα έχει. Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ». «Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό “κατόρθωμα” του ΠΑΣΟΚ… Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα. Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε…», κατέληξε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε ότι η δήλωση αυτή «αποτελεί μνημείο θράσους, εμπαιγμού των πολιτών και πολιτικής αμνησίας». «Ο Α. Σαμαράς μίλησε σαν να μην υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στο χάος μέσα σε πέντε χρόνια» τόνισε και πρόσθεσε ότι «Όσο αφορά τις προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ακόμα τις περιμένουμε αφού μέχρι τώρα, πέρα από ευχολόγια, δεν προσθέτουν τίποτα συγκεκριμένο».
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Γ. Πεταλωτή, δήλωσε ότι «Ο πρωθυπουργός δια του εκπροσώπου του, επιτίθεται στη ΝΔ, για να καλύψει, με προπέτασμα οξύτητας, τις δραματικές ευθύνες, που έχει το ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει υπό την επιτήρηση του Δ.Ν.Τ» προσθέτοντας πως «η κρίση του δανεισμού είναι προϊόν των λαθών και των παραλείψεων του πρωθυπουργού».
«Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη» σχολίασε το ΚΚΕ, μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΚΚΕ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για προσχηματικούς και αποπροσανατολιστικούς ισχυρισμούς περί μη ύπαρξης χρημάτων, και σχολιάζει πως «η προσφυγή σε ΕΕ και ΔΝΤ όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ».
Για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ.
«Παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές» και πρόσθεσε: «Όσο μακριά όμως και να πάει ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια». «Ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο», κατέληξε.
«O Πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο -γιατί άραγε από εκεί;-ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος αλλά και την δική του, στη μάχη με την οικονομική κρίση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης, συστήνοντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση προς κάθε κατεύθυνση.
«Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου. Ομολογούμε ότι ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο, την ημέρα της εορτής του», πρόσθεσε.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Σηματοδοτεί τη χρεοκοπία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, καθώς δε διασφαλίζει ούτε καν ότι η χώρα θα αποφύγει τελικά την πτώχευση».
Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε νέο συλλαλητήριο την Τρίτη 27/4/2010 στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.
«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, την προσφυγή στο μηχανισμό του ΔΝΤ. «Τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών. Επειδή, όμως, στα δίχτυα υπάρχουν και τα βρόχια, στο χέρι των εργαζομένων είναι η χώρα και τα δικαιώματα να μην διαλυθούν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να κινείται κανονικά εκείνη την ημέρα, είναι ο Προαστιακός, αφού μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στη στάση εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε ότι «Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων».
Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τράμ σταδιακά θα αρχίζουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος ήλπιζε ότι θα αποφεύγαμε τελικά το σκόπελο του ΔΝΤ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. «Πλέον ευχή όλων μας είναι το περιβόητο για την κυβέρνηση δίχτυ ασφαλείας να μη μετατραπεί σε δίχτυ που θα παγιδεύσει σε θολά νερά την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της οικονομίας μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι:
«Οι λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης, οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
«Την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, δεν πρέπει να τη δούμε ως τιμωρία αλλά ως αναγκαία θεραπεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία να καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης δήλωσε ότι η «επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Ενδεχομένως να αποτελέσει παγίδα και για το ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >