Ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος σημειώνονται έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση του 14ου μισθού, ή αλλιώς Δώρο Χριστουγέννων, με βουλευτές και υπουργούς να διατυπώνουν την ανησυχία τους για τις προεκτάσεις που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Ads

«Αν καταργηθεί ο 14ος μισθός, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και δεν θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια πρόθεση και αυτές οι σκέψεις που ακούγονται είναι σενάρια», υποστήριξε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και στήριξη των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε νέα σκληρά μέτρα τον επόμενο μήνα, με τη χώρα να εγκλωβίζεται σε διαρκή ύφεση», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα επαναξιολογηθεί μόλις οριστικοποιηθεί.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης διαφώνησε ανοιχτά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Δώρου Χριστουγέννων ενώ κατά της «ολικής κατάργησης του 14ου μισθού» τάχθηκε ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στην ΕΡΑ σχολίασε ότι ο 14ος μισθός είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά επί της ουσίας στοιχεία «και είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο έχει συνείδηση της αξίας του να μην περιληφθεί στα μέτρα».

Ads

Σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που εξέφραζαν χθες την ανακούφισή τους για το τέλος της «μετρολογίας», υποστηρίζοντας ότι με τις σημερινές ανακοινώσεις θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για να προχωρήσουν οι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν τεθεί στο ράφι εν αναμονή των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι αναφέρεται στον Τύπο ακόμα ένα επεισόδιο στις ενδοϋπουργικές σχέσεις. Αφορμή στάθηκε μια δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη την αύξηση κατά 11% της σπατάλης στα φάρμακα το τελευταίο δίμηνο», κάτι που ερμηνεύθηκε ως αιχμή του κατά του τομέα ευθύνης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Και οι δύο υπουργοί διέψευδαν, ωστόσο, το απόγευμα ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκιά στη σχέση τους.