Ανοίγει για τα καλά το θέμα των αναλογιστικών μελετών για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε νέα καταγγελία προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς που σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η τρόικα έδωσε εντολή να εξαιρεθεί από τις μελέτες η περιουσία των ταμείων. Για εσκεμμένα λάθη στις αναλογιστικές μελέτες ώστε να δικαιολογείται η μείωση των συντάξεων έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ads

 
«Κάνανε την αναλογιστική μελέτη και βάλανε στο σκέλος των αναμενομένων εισπράξεων μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και στο σκέλος των δαπανών τις συντάξεις, παρελήφθη το σύνολο της περιουσίας των ταμείων, των καταθέσεων των ομολογιών και όλη η περιουσία των Ταμείων. Δεν μπορούνε να λένε ότι τόσα θα εισπράξω αγνοώντας τις αποδόσεις της περιουσίας» είπε μιλώντας στον ANT1 o Γιώργος Ρωμανιάς.
 
«Ο προσδιορισμός των συντάξεων και στο μέλλον εξαρτάται από αυτό και οι συντάξεις στο μέλλον θα είναι σε συνάρτηση με το δημόσιο χρέος» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Σημείωσε ότι δεν καταλογίζει ευθύνη στην αναλογιστική αρχή. «Η τρόικα είπε να εξαιρεθεί η περιουσία των ταμείων από τις αναλογιστικές μελέτες. Η τρόικα έδωσε ένα πακέτο και σε αυτό το πακέτο δεν γίνεται καμία αναφορά για την περιουσία των ταμείων» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα γίνουν νέες αναλογιστικές μελέτες.
 
Για τις αντιδράσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του πρώην υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση στις καταγγελίες του, ο Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε ότι «ο κ. Βρούτσης δεν ξέρει από ασφαλιστικά» ενώ για την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι εισάγει μηχανισμό αναπλήρωσης των απωλειών των δημόσιων ταμείων από το PSI αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα».
 
Στο μεταξύ μιλώντας στο Mega, o υπ. Εργασίες, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε ορθές τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν ήταν νοθευμένες και πρόσθεσε ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε αυτές οι αποδόσεις της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Τις απόψεις του κ. Ρωμανιά στο θέμα των αναλογιστικών μελετών υπερασπίστηκε, μιλώντας χθες στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.
 
Ο κ. Στρατούλης, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι χρησιμοποίησαν τις μελέτες αυτές «ως άλλοθι», «με στόχο να δικαιολογούν τις σφαγιαστικές μειώσεις συντάξεων, τις οποίες συμφωνούσαν με την τρόικα», ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της απόδοσης και ποινικών ευθυνών. «Ό,τι χρειαστεί από ελέγχους θα το κάνουμε. Και αν χρειαστεί να σταλούν κάποια πράγματα στον εισαγγελέα, θα σταλούν» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: