Οι προτροπές των επαγγελματικών φορέων για στάση πληρωμών των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, ως απάντηση στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση, μπορεί να συνεπάγονται ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις που καταφεύγουν σε αυτές, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε προκλητικό και σκόπιμο «λάθος» τη «στάση πληρωμών» εκ μέρους των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους εστιάτορες να «μην προχωρήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Οι ίδιοι, οι ιδιοκτήτες πάντως εξέφρασαν και σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, την έντονη αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ.

Ads

Σε ενημερωτική επιστολή προς τα σωματεία – μέλη της, η ΕΣΕΕ αναφέρει πως σε πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους, τα μέλη ζητούν από τις διοικήσεις να «κηρύξουν» για τα μέλη τους στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα επιβαλλόμενα εισπρακτικά μέτρα λιτότητας ή στις έκτακτες φορολογικές εισφορές η στην άδικη και παράλογη αύξηση του ΦΠΑ των χιλιάδων πελατών μας στον χώρο της εστίασης. Ωστόσο, οι σχετικές ενέργειες δεν είναι χωρίς συνέπειες και μπορεί να συνεπάγονται ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις που καταφεύγουν σε αυτές.

Η νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ επισημαίνει τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 184 σύμφωνα με το οποίο: «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, που δήλωσαν ότι, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, δεν θα καταβάλλουν τον φόρο, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ, που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος».

Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στην Αθήνα εξέφρασαν και σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, την έντονη αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Στις τάξεις της αγοράς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καταστηματαρχών αναμένεται κύμα απολύσεων και ακόμα περισσότερα λουκέτα, καθώς οι αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές θα μειώσουν, κατά τα λεγόμενά τους, ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Έντονα επικριτικοί εμφανίζονται απέναντι στους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Απαισιοδοξία εκφράζεται και από την πλευρά των καταναλωτών, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται περαιτέρω.