Συνολικά 100.000 απολύσεις θα πραγματοποιηθούν στο εμπόριο εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της οικονομίας, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της πρώτης προκαταρκτικής επεξεργασίας των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου από την ΕΣΕΕ.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό δείγματος 1.082 εμπορικών εταιρειών, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2010 δείχνει ότι οι 7 στις 10 περιμένουν μείωση των πωλήσεών τους φέτος ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους ενώ πέρυσι είχε μείωση ρευστότητας το 43%. Ακόμα, οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολύ μικρές είναι αυτές που αυτοχρηματοδοτούνται ουσιαστικά ενώ οι εννέα στις δέκα ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις δεν προβλέπουν για το 2010 ότι θα κάνουν επενδύσεις.

Ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την απασχόληση: περίπου οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόληση τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης και όπως εξήγησε ο κ. Κορκίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το ότι οι υπόλοιπες τρεις από τις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν ενδεχομένως σε απολύσεις εκτιμάται ότι αναφέρεται με βάση τα στοιχεία του Τειρεσία στις 65.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο σήμερα και απασχολούν 100.000 εργαζόμενους ενώ σαφώς σε αυτές δεν αποκλείεται να προστεθούν και επιπλέον επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης , «ακριβώς επειδή η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του τρίτου πακέτου μέτρων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το εμπόριο και κυρίως να υπάρξει άρση των αντικινήτρων των εμποδίων που βάζει στην επιχειρηματικότητα το ίδιο το κράτος».

Ads