Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα για τις επιθέσεις των Χούθι κατά των πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που οι αντάρτες της Υεμένης συνεχίζουν να εκτοξεύουν απειλές εναντίον «κάθε χώρας» που θα «ενεργήσει εναντίον τους».

Ads

Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού εξέδωσε επείγον σήμα το περασμένο Σάββατο (17/12) προς τα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης λόγω των Χούθι, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

«Συνιστάται να παραμένει στη γέφυρα του πλοίου μόνο το απαραίτητο πλήρωμα, τα μέλη του πληρώματος να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα εξωτερικά μέρη του πλοίου, να διεξάγεται άσκηση πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης και να γίνεται έλεγχος στον εξοπλισμό ασφαλείας» αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείται η «Καθημερινή».

Ads

Στο σήμα υπάρχει τέλος αναφορά στη δυνατότητα του κυβερνήτη του πλοίου να απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης Automatic Identification System (AIS) για την προστασία των πλοίων από τον κίνδυνο πειρατείας.

Συμμαχία 10 χωρών για την αντιμετώπιση των Χούθι

Οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «ναρκοπέδιο» για τις θαλάσσιες μεταφορές, αναγκάζοντας την μία μετά την άλλη τις μεγάλες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να αναστείλουν τις διελεύσεις. Σημειώνεται ότι από την Ερυθρά Θάλασσα περνά κάθε χρόνο το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, τη δημιουργία μιας νέας θαλάσσιας ειδικής ομάδας με σκοπό την προστασία των εμπορικών πλοίων, υπό τη μορφή συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.

Η πολυεθνική δύναμη θα διοικείται υπό την ομπρέλα μιας προϋπάρχουσας ομάδας στην περιοχή, των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων, και της ηγεσίας της Task Force 153, η οποία επικεντρώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση των απερίσκεπτων επιθέσεων των Χούθι που προέρχονται από την Υεμένη απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. «Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση».

Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο ηγέτης των Χούθι Μοχάμεντ Αλ Μπουχαΐτι είπε ότι η ομάδα έχει έμμεση επικοινωνία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, μέσω του Ομάν. Ο Αλ Μπουχάιτι αποκάλυψε επίσης ότι οι αντάρτες του έλαβαν μία πρόταση, για ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως είπε, η ομάδα απέρριψε αυτή την πρόταση.