Έκτακτα μέτρα με ελέγχους στην αγορά, αλλά και στα Μέσα Μεταφοράς, για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τον κορονοϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά, ακόμη και για τους επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαπιστώνοντας ότι υπάρχει αύξηση, «αν και ήπια και ελεγχόμενη» όπως είπε, των κρουσμάτων και αναφέροντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα εισαγόμενα κρούσματα, τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά είναι στο εσωτερικό, από απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης». Αναφέρθηκε μάλιστα εκ νέου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Ετσι εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχους. «Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους. Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές. Θα είναι, όμως, πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές. Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», δήλωσε. 

Πάντως σε αντίθεση με όσα υποστήριξε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζεται ότι από χθες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα να φορούν μάσκα, ενώ καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης.

Ads