Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται πλέον δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, μετά την ενεργοποιήση του κόφτη στις αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Ήδη τον Φεβρουάριο λόγω της προαναγγελίας των αναστολών βρέθηκαν εκτός 99.621 εργαζόμενοι σε σχέση με τον Ιανουάριο μειώνοντας μάλιστα το κονδύλι κατά 54,65 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δόθηκαν 309,55 εκατ. ευρώ σε 631.829 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τον Φεβρουάριο δόθηκαν 254,9 εκατ. ευρώ σε 532.208 εργαζομένους.
Οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση, καθώς όταν βγουν από την αναστολή θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις. Ειδικά για τις απολύσεις προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατ’ αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και ακολούθως για ισόχρονο διάστημα με το χρονικό διάστημα της αναστολής.
Αν μία επιχείρηση που αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στις πληττόμενες λόγω αλλαγής των κριτηρίων εφόσον περάσει το χρονικό διάστημα προστασίας θα μπορέσει να προχωρήσει σε απολύσεις.
Ουσιαστικά υιοθετήθηκαν δύο απανωτοί κόφτες:
Προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων από τον Φεβρουάριο για τη «σύλληψη» των ψευδεπίγραφων αναστολών συμβάσεων (εργοδότες απασχολούσαν κανονικά εργαζόμενους και τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή).
Κόφτης από τον Μάρτιο για τις παλαιές επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2020 εν μέσω πανδημίας κι ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ανοίξει υποκαταστήματα.
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, το ενδιαφέρον για τους χαμένους επικεντρώνεται στη βιομηχανία και το χονδρεμπόριο.
Ο νέος κόφτης αφορά την πρόσβαση ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων στις αναστολές του μηνός Μαρτίου, οι οποίες πρέπει να προαναγγελθούν στο σύστημα «Εργάνη». Καθώς μάλιστα οι εξελίξεις σχετικά με το lockdown τρέχουν, το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες νέες προθεσμίες για τις προαναγγελίες των αναστολών Μαρτίου: από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00.
Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από τις αναστολές του Μαρτίου και θα πρέπει να συντηρήσουν πλέον μόνες τους το μισθολογικό κόστος του προσωπικού τους είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που ξεκίνησαν μεν να λειτουργούν πριν από τον Ιανουάριο του 2018, δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρ’ όλα αυτά είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.
Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρο των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή/και δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή/και άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια εκτός από τη «συμμετοχή» του ΚΑΔ τους στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.
Διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων για το μέτρο των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Όπως αναφέρεται, όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, βάσει της λίστας ΚΑΔ μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον Μάρτιο. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:
1. Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
2. Να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1 Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Με άλλα λόγια, ο νέος κόφτης αφορά μόνο παλαιές επιχειρήσεις που, ενώ δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019, παρουσιάζουν αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019. Αντίθετα, επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, ακόμη κι αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019, δεν κόβονται, αλλά μπορούν να δηλώσουν αναστολές, καθώς η αύξηση τζίρου δικαιολογείται από το νέο υποκατάστημα.
Φυσικά, για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, δεν ισχύει κανένα πρόσθετο κριτήριο επιλεξιμότητας και υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >