Τη γνωμοδότησή της αναμένεται να δώσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων την Τετάρτη 17/11 σχετικά με τα μέτρα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για τη διαχείριση της πανδημίας ενώ στο «στόχαστρο» της αυστηροποίησης των μέτρων είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ads

Ήδη, ο υπουργός Υγείας Θάνος πλεύρης, μιλώντας στο OPEN, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας για νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν και lockdown σε μη εμβολιασμένους σημειώνοντας ότι «δεν αποκλείουμε καμία πρόταση, ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση θα το λάβει αν το κρίνουν οι ανάγκες».

«Οποιοδήποτε μέτρο όσο και περιοριστικό να είναι και αφορά τους μη εμβολιασμένους η κυβέρνηση θα το πάρει» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης εξηγώντας ότι «θέλω να καταστεί σαφές ότι και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα μέτρα είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά. Η πίεση στο ΕΣΥ γίνεται από τους μη εμβολιασμένους».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για τις σκέψεις που γίνονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους άνω των 65 ετών είπε ότι «στην παρούσα φάση είμαστε στη διαδικασία να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα». Όπως είπε «υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς. Αλλά αυτό που προέχει είναι η αναγκαιότητα».

Ads

Σημείωσε, πάντως, ότι «το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για συγκεκριμένες κατηγορίες όσον αφορά την τρίτη δόση αυτό αφορά εμάς. Για την ώρα υπάρχει η αναγκαιότητα αλλά εξετάζουμε και την υποχρεωτικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με αυτή την ανταπόκριση (σ.σ. για την τρίτη δόση του εμβολιασμού) θα αποφύγουμε την υποχρεωτικότητα. Στο τραπέζι είναι όλα».

Ποιά μέτρα εξετάζονται

Πάντως, οι διαρροές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κληθεί κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης να τοποθετηθεί πάνω στα εξής μέτρα που η κυβέρνηση θέλει την νομιμοποίησή τους μέσα από την έκφραση της επιστημονικής της θέσης και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα πρέπει να τοποθετηθούν στα εξής μέτρα:

  • Πλήρης αποκλεισμός ανεμβολίαστων από εστίαση και λιανεμπόριο με εξαίρεση της εργασία τους, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.
  • Σκέψεις για την είσοδό τους στα καταστήματα τροφίμων με την επίδειξη αρνητικού rapid test

Παράλληλα, στο τραπέζι και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουν πέσει και μέτρα που θα αφορούν ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους και συγκεκριμένα:

  • Διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο
  • Υποχρεωτική τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους άνω των 65