Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σήμερα (25/01), οι Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ΣΚΑΪ και ANT1 αντίστοιχα, παρά το γεγονός πως δε θα μπει «κόφτης» στα SMS στο 13033 σχετικά με τις μετακινήσεις για αγορές, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν αλλά συστήματα, όπως η εφαρμογή e-katanalotis, για ψώνια με «χρόνομετρο».

Ads

Αναλυτικότερα, το e-katanalotis, θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη, να βλέπει πόσος χρόνος του απομένει για να ολοκληρώσει τις αγορές του. Ο κάθε πολίτης, με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά στην οθόνη του κινητού του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο, το οποίο θα σταματά, όταν θα έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο δίωρο.

Ασφαλώς, εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, ενδεχομένως, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στο sms στο 13033, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πιθανώς να υπάρχουν αλλαγές και στη χρήση του κωδικου 2, με τους κ. Πιερρακάκη και κ. Σταμπουλίδη να επιβεβαιώνουν πως πραγματοποιούνται συζητήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το ζήτημα, επισημαίνοντας βέβαια ότι θα υπάρχει δυσκολία για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Σημειώνεται πάντως πως παρά τις δηλώσεις των Πιερρακάκη και Σταμπουλίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για τους σχεδιασμούς. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις αγορές με χρονόμετρο ο Χρήστος Ταραντίλης απάντησε: «δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, θα επανέλθω στο επόμενο briefing».

Ads

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Παναγιώτη Σταμπουλίδη αντίστοιχα:

Η συζήτηση σχετικά με την χρήση του e-katanalotis, έρχεται στο προσκήνιο, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα πολλαπλά SMS στο 13033 για αγορές από καταστήματα. Υπενθυμίζεται πως το SMS για την αγορά από καταστήματα έχει χρονική διάρκεια δύο ωρών, όμως όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας, αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν περιπολίες και ελέγχους στους πολίτες «έκοψαν» δεκάδες πρόστιμα έξω από καταστήματα, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις πολιτών που έστειλαν δύο, τρία ή και παραπάνω SMS στο 13033, ή είχαν μαζί τους πολλές χειρόγραφες βεβαιώσεις, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για αγορές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ επισήμανε παράλληλα ότι, επιβλήθηκε πρόστιμο σε ορισμένους πολίτες, καθώς, δεν είχαν στείλει καν SMS, τονίζοντας ότι η Αστυνομία, είχε εντολή, «να κάνει αντιπαραβολή του SMS στο 13033 και του χρόνου με τον χρόνο που κόπηκε η απόδειξη». 

Οι δηλώσεις του κ. Μπαλάσκα: