«Κόφτης» στις επιδοτήσεις για το ρεύμα πρόκειται να εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το νέο κλιμακωτό σύστημα που προβλέπει «μπόνους» αλλά και «πέναλτι» σε όσους δεν συμβάλλουν στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», εκτιμάται ότι το κόστος για τις παρεμβάσεις στο ρεύμα θα πέσει στα 250-300 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 350 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, δηλαδή στο 1/3.

Το οικονομικό επιτελείο όλο το βάρος στο ύψος της ζημιάς που προκαλούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια, καθώς η καταιγίδα των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο διογκώνει τον λογαριασμό του Δημοσίου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος θα κινηθεί εντός της πρόβλεψης για 2% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023 τα σενάρια αλλάζουν και αναθεωρούνται επί τα χείρω.

Ads

Στο οκτάμηνο του έτους ο προϋπολογισμός εμφανίζει υπέρβαση 5,6 δισ. ευρώ στα έσοδα λόγω της ακρίβειας που σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς και λειτουργεί σαν επιταχυντής των εισπράξεων για τα ταμεία. Κομβικό ρόλο είχε και η πληρωμή (μέχρι το τέλος Αυγούστου) των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.