Με «ρήτρα» ΦΑΠ φαίνεται πως κλείνει το σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ θα αποτελεί κριτήριο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα μετά την έγκριση της τρόικας που επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Οκτώβρη. Έως το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ads

 
Σε κυβερνητικό επίπεδο αποφασίστηκε ότι αν οι εισπράξεις από το ΦΑΠ και το «χαράτσι» κινηθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, τότε το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το Φεβρουάριο – Μάρτιο τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με πρόθεση να προχωρήσει στη μείωσή τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στους επικεφαλής της τρόικας, τα έσοδα που αναμένεται να βεβαιωθούν από τον εν λόγω φόρο θα ανέλθουν στα 3,85 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις υπολογίζονται σε περίπου 2,85 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές περί το 75%-80%.
 
Βασική διαφωνία με την τρόικα αποτελεί πάντως ο τρόπος είσπραξης. Οι δανειστές θέλουν αυτή να συνεχιστεί μέσω ΔΕΗ και να μην μεταφερθεί στις εφορίες.
 
Ο ελάχιστος φόρος
 
Ο φόρος για τις κατοικίες αναμένεται να ξεκινά από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό (για τιμή ζώνης από 0-500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) και θα φτάνει τα 14 ευρώ (για τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό και άνω).
 
Υψηλότερη φορολογία θα ισχύσει για εκείνους που έχουν μονοκατοικία, καθώς και για όσους έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.
 
Για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, ο φόρος θα ξεκινά από τα 20 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα φτάνει και τα 20.000 ευρώ το στρέμμα.
 
Στα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος θα είναι 1,5 ευρώ το στρέμμα για αγροτικές καλλιέργειες και θα φτάνει τα 47,25 ευρώ. Αν εντός υπάρχει και κατοικία, τότε ο φόρος ξεκινά από 7,25 ευρώ και φτάνει τα 236 ευρώ το στρέμμα.
 
Το ζήτημα της μεταβίβασης
 
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να τεθεί εκ νέου και η μείωση του φόρου μεταβίβασης, που επιθυμεί μεν η τρόικα, αλλά – προς το παρόν τουλάχιστον – απεύχεται το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών και καταργηθεί ο εν λόγω φόρος, τότε θα προκύψει «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ενιαίο Φόρο, απομακρύνοντας τις όποιες σκέψεις για μείωση των συντελεστών.