Οξεία κριτική, με επίκεντρο την κατάσταση στην Δημόσια Τηλεόραση αλλά και τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, άσκησε κατά την ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης.

Ads

“Το θέμα της ΕΡΤ δεν είναι δευτερεύον, ούτε παρωνυχίδα, είναι κομβικό θέμα αριστερής διακυβέρνησης” τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας με νόημα πως η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε και λόγω της φθοράς που υπέστη από το κλείσιμο της ΕΡΤ, προειδοποιώντας πως κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να υποστεί μεγάλη πολιτική ζημιά.

Σημείωσε ότι ο ίδιος τέσσερις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο έθεσε το θέμα στο πολιτικό συμβούλιο ως μέλος του οργάνου, αλλά τέσσερις φορές αναβλήθηκε η συζήτηση και έμαθε από τις εφημερίδες ο ίδιος και το κόμμα για τη νέα διοίκηση στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ότι ο ίδιος τέσσερις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο έθεσε το θέμα στο πολιτικό συμβούλιο ως μέλος του οργάνου, αλλά τέσσερις φορές αναβλήθηκε η συζήτηση και έμαθε από τις εφημερίδες ο ίδιος και το κόμμα για τη νέα διοίκηση στην ΕΡΤ. Κάλεσε δε τα μέλη της ΚΕ του του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσουν το χθεσινό ψήφισμα των εργαζομένων της ΕΡΤ:  “Δεν είναι δεξιοί οι άνθρωποι, δεν είναι του Μητσοτάκη, όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή εδώ μέσα”.

Ads

Αντίπαλός μας σε αυτή τη φάση είναι το ύφος και το ήθος της αριστερής διακυβέρνησης. Ολοένα μοιάζουμε με τους προηγούμενους σε πολλά και αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος. Εάν είμαστε διαφορετικοί πρέπει να το αποδεικνύουμε κάθε στιγμή με ύφος και ήθος” επεσήμανε ο κ.Φίλης.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μη συζητά η ΚΕ για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Είπε ότι ορθώς πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Καμμένο στην αρχή για λόγους συσχετισμών και τακτικής, όμως εκτίμησε ότι “εξαντλεί τη δυναμική της σήμερα αυτή η συνεργασία”.

Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι “θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα, θα απογοητευθεί όμως, είναι καρικατούρα” κι επεσήμανε με νόημα: “Για αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς παρεμπόδιση”.

Χριστοδουλοπούλου: Τραυματική εμπειρία η συνεργασία με ΑΝΕΛ

Αιχμές για το ζήτημα της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ άφησε  κατά τη δική της ομιλία κι η Τασία Χριστδολοπούλου.

“Βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ και δεν έχουμε ένα κόμμα που να μπορούμε να πούμε την επομένη ότι θα κάνουμε κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε κομβικό το ζήτημα των συνεργασιών και τόνισε ότι “δεν πρέπει να μάθουμε με ποιον θα συνεργαστούμε το βράδυ των εκλογών όπως μάθαμε με τους ΑΝΕΛ”.

Ζήτησε να ληφθεί υπόψη η θέση των υποψηφίων σε αυτοδιοικητικές για το Μακεδονικό πριν αποφασιστεί στήριξη. “Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους που δε στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ή που δεν το λένε ανοιχτά” σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Θα κάνουμε στην αντιπολίτευση το μαρτύριο της σταγόνας